КМДА Київська міська державна адміністрація


18 листопада 2020

Майстер-клас з 3D моделювання для слухачів Київської МАН та освітян столиці

Майстер-клас з 3D моделювання для слухачів Київської МАН та освітян столиці

У рамках 2020-2021 року було вирішено забезпечити заклади освіти обладнанням для STEAM-лабораторій. Також згідно концепції розвитку природничо-математичної освіти (STEAM-освіти) від 06.10.2020 в Україні відбуватиметься широкомасштабне впровадження STEAM-освіти на всіх рівнях освітнього процесу. На сьогодні середні навчальні заклади потребують не тільки обладнання, а й допомоги з його налаштування та експлуатації, є запит на змістовні матеріали для проведення STEAM-уроків та заходів. Київська МАН не тільки пропонує участь у STEAM-конкурсі «(Видатні математики)3», але й пропонує якісну підтримку як учасників конкурсу, так і вчителів м. Києва у питаннях 3D моделювання, навички якого необхідні учасникам конкурсу. З метою впровадження та розвитку природничо-математичної освіти ми долучаємо до робити з учнями та освітянами столиці провідних науковців, спеціалістів, дотичних до STEAM-освіти.

Так, для учасників конкурсу та для всіх зацікавлених 12 листопада 2020 року КПНЗ «Київська Мала академія наук учнівської молоді» провела  майстер-клас «Сучасний стан та перспективи розвитку технологій 3D друкування. Галузі їх використання». Майстер-клас проводили провідні фахівці, які займаються цією технологією, – декан факультету інформатики НПУ імені М.П. Драгоманова, керівник секції «Інтернет технології та мультимедійні системи, навчальні та ігрові програми» Київської МАН, кандидат педагогічних наук Василь Володимирович Єфименко та заступниця декана з наукової роботи та міжнародних відносин факультету інформатики, кандидатка педагогічних наук, доцентка Оксана Віталіївна Струтинська. 

3D моделювання сприяє розвитку просторової уяви та критичного мислення, конструкторських здібностей; формуванню навичок аналізу, синтезу, оцінювання. Створення 3D моделей дає можливість побачити механізм, пристрій, виріб ще до його виготовлення, Використання 3D анімації  дозволяє створювати кінематичні моделі, які демонструють зовнішній вигляд об’єкта або його частин. Щорічно збільшується інтерес до 3D моделювання та попит на створення об’єктів за допомогою 3D принтерів.

Під час майстер-класу учасники познайомились з історією 3D друку, технологіями та матеріалами, які для цього використовуються, ознайомились з програмними засобами для створення 3D моделей. Спікери перелічили основні програми для 3D моделювання та озвучили їх особливості, продемонстрували створення 3D моделей в різних програмних середовищах, надали практичні поради щодо доступу та використання програмного забезпечення з 3D моделювання. Значна кількість такого програмного забезпечення є безкоштовним, а тому доступним для бажаючих розвиватися та пізнавати нове. Окремо зупинились на специфіці 3D друку в залежності від типу 3D принтера, докладно розказали про безпечну роботу під час 3D друку, поділились лайфхаками для покращення результату друку.

Наданий матеріал був цікавий та корисний, отримав відгук у слухачів, які задавали багато запитань і висловили побажання щодо продовження співпраці. Ця пропозиція знайшла підтримку у О.В. Струтинської та В.В. Єфименка.

З відео майстер-класу можна ознайомитись за посиланням: https://bit.ly/35Ez022 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.