КМДА Київська міська державна адміністрація


16 січня 2021

Вітаємо юних винахідників Київської МАН!

Вітаємо юних винахідників Київської МАН!

17 січня весь світ відзначає День дітей-винахідників. З нагоди відзначення свята, Київська МАН підготувала багато приємних сюрпризів:

1. Видала збірку «Так народжуються відкриття, або чому варто закохатися у науку» - перше в МАНівській історії України видання, яке присвячено мотиваційним листам юних дослідників – вихованців Київської МАН, котрі представляли Київ у фіналі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт у 2020 році. А в якості презентації цієї збірки, кманівців записали подкаст, щоб усі могли почути її безпосередніх учасників – авторів цих листів та наукових керівників.

По закінченню посилених карантинних обмежень, на усіх героїв збірки та їх наукових керівників чекають приємні зустрічі у Київській МАН із цікавими подарунками – самою збіркою та листівкою-привітанням із участю у фіналі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт від президента Національної академії наук України, академіка НАН України Загороднього Анатолія Глібовича.

Детальніше дивіться за посиланням. 

2. Підготувала та видала «настільну книгу» юного винахідника – «Твій перший винахід. Покроковий алгоритм патентувння винаходів та корисних моделей», у якому фахівці Київської МАН та НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського» покроково розповідають, як можна запатентувати винахід або корисну модель в Україні та навіть за її межами.

 Детальніше дивіться за посиланням. 

3. Особливий подарунок – від наймолодших вихованців КМАН, котрі спробували себе в амплуа акторів та створили мотиваційне відео, яке переконує, чому варто йти навчатись у Київську МАН.

Дивитися тут . 

Головні герої цього Всесвітнього дня юного винахідника – це діти-винахідники з Київської МАН! Винахідницьким процесом тут займаються понад 500 вихованців у відділеннях технічних наук, комп’ютерних наук, хімії та біології та екології та аграрних наук.

Внахідник має бути допитливим – саме такими і є юні кманівці! Винахідник має бути відкритим до нового – вихованці завжди прагнуть знайти щось нове у навколишньому світі! Винахідник має бути спостережливим – київським МАНівцям у цьому не відмовиш! Винахідник має бути цілеспрямованим – і це знову про юних винахідників Київської МАН! Вони талановиті й завзяті,  активні й небайдужі. КМАН – це авангард юнацьких прагнень пізнати світ, авангард прогресу, новаторства, винахідництва, інновацій, трендів та ідей!  

І підтвердженням цього є те, що лише у 2020 році юні науковці Київської Малої академії наук отримали 15 патентів на свої винаходи! Серед них: 

  • Олександр Тищенко (3 патенти),
  • Євгенія Олещенко (2 патенти),
  • Єлизавета Столярчук (2 патенти),
  • Валерія Яворовська (2 патенти),
  • Дмитро Свердліченко, Станіслав Скоробогатов, Руслан Мельник, Олена Коваленко, Тімур Градобик,  Єлизавета Лазарова – по одному патенту.

Усі вони є учнями або випускниками 2020-року Політехнічного ліцею НТУУ «КПІ». Вітаємо їх та бажаємо подальших творчих успіхів та досягнень!

Особлива подяка науковому керівнику юних винахідників - Козленку Олегу Володимировичу, завідувачу наукової лабораторії кріогенної техніки фізико-математичного факультету КПІ ім. Ігоря Сікорського, керівнику секції «Технологічні процеси та перспективні технології» КПНЗ «Київська Мала академія наук учнівської молоді», заслуженому вчителю України, який не тільки спрямовував їхні дослідження, а й допоміг пройти нелегкий шлях отримання патентів.

Настане той час, коли про вихованців Київської МАН так само будуть писати у Вікіпедії та інших джерелах, як про Бенджаміна Франкліна, який у 12 років винайшов ласти, або про Луї Брайля, який у 15 років розробив шрифт для людей із вадами зору, або для Джона Ніссена, завдяки якому з’явився перший батут.

Вітаємо зі святом всіх юних винахідників та пошуковців, вони заслуговують на визнання своїх відкриттів!

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.