КМДА Київська міська державна адміністрація


23 лютого 2021

Токар - професія з широкими перспективами

Сьогодні професія токаря по металу — одна з провідних на підприємствах машинобудівної і металообробної промисловості. Праця токаря використовується практично в усіх галузях промисловості, сільського господарства, на транспорті, у сфері обслуговування.

Здобувачі освіти проходять виробничу практику за професією «Токар; оператор верстатів з програмним керуванням» на провідних підприємствах міста Києва.

Під час виробничої практики учні здобувають неоціненний досвід роботи на сучасному обладнанні. За рекомендацією наставника від підприємства кращі практиканти поступово опановують все складніші технології.

Токар керує складним верстатом, виготовляє деталі для різних машин і приладів. Основний зміст його роботи — обробка металу різанням. Кваліфікованих спеціалістів, які опанували всі види токарних робіт, називають токарями-універсалами. Токар розбирається у кресленнях, технологічних картах, знає устрій, наладку і способи перевірки верстатів на точність, геометрію ріжучого інструменту, правила його заточування.

З кожним роком зростає складність обробки деталі, тому сучасний висококваліфікований верстатник мусить мати глибокі технічні знання, постійно вдосконалювати свою майстерність.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.