КМДА Київська міська державна адміністрація


2 березня 2021

ІІ етап Конкурс-захисту успішно завершено!

У Київській Малій академії наук завершилось найпотужніше інтелектуальне змагання науково-пошукового спрямування - ІІ (міський) етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України. 1155 учасників конкурсу змагалися у 70 наукових секціях. 267 провідних науковців перевіряли тексти дослідницьких робіт, поданих на конкурс  за стандартами оцінювання міжнародного рівня, та брали участь у роботі журі. Проведений захід зібрав концентрат учнівських досліджень всього міста Києва, об’єднав у науковому пошуку творчу учнівську молодь та висвітлив її науковий потенціал.

У 2020-2021 навчальному році ІІ етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України було проведено у новому форматі та за новими правилами.

Конкурс складався з трьох етапів:

- заочне оцінювання дослідницьких проєктів;
- постерний захист;
- наукова конференція.

Постерний захист та наукова конференція проходили в режимі онлайн в кожній науковій секції окремо.

Такий формат передбачав самостійну електронну реєстрацію, підписання декларації академічної доброчесності, написання анотації дослідження, мотиваційного листа, підготовки постеру та презентації на наукову конференцію.  

Перед учасниками поставали питання:

- Як підготуватися до участі у Конкурсі?
- Як підготуватися до постерного захисту та наукової конференції?
- Як поводити себе під час відеозв’язку?

Відповіді на них допомогли конкурсантам зрозуміти, що для реалізації результатів свого дослідження необхідно мати відповідальний, зрілий підхід до наукового дослідження, вміти писати академічні тексти,  мотиваційне есе, вміти презентувати наукову ідею чітко, логічно і послідовно, вести наукову дискусію під час наукової конференції кваліфіковано, ставлячи коректні запитання й надаючи вичерпні відповіді.

Під час конкурсу члени журі оцінювали вміння учасників презентувати дослідження у форматі «запитання-відповідь», аргументовано доводити свою точку зору на постерному захисті, а також презентацію найбільш суттєвих результатів дослідження на науковій конференції перед усіма учасниками секції.

З метою дотримання принципів академічної доброчесності під час ІІ етапу Конкурсу було перевірено на плагіат у системі «Антиплагіат» близько 3500 сторінок учнівських досліджень; всі результати конкурсних етапів були оприлюднені згідно термінів, визначених у наказі про проведення ІІ етапу Конкурсу. Київська МАН організувала також записи виступів конкурсантів у хмарне сховище – це стало ще одним кроком задля запезпечення прозорості проведення заходу.

Новий формат конкурсу дав можливість учасникам  наблизитись до стандартів міжнародних конкурсів, потрапити в реалії наукової спільноти, долучитись до конструктивного  спілкування, відчути радість креативного пошуку й створення нового. Досвід  участі у конкурсі-захисті допоможе юним дослідникам у майбутньому стимулювати здорову амбітність, розширити бачення перспектив, дасть змогу запропонувати свою ідею чи винахід тим, хто прагне якісних, позитивних змін у країні та світі.

Конкурс-захист науково-дослідницьких робіт проводився під егідою Департаменту освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації). Його хід та результати вчасно висвітлювались на офіційному сайті  Київської Малої академії наук у рубриці «Конкурс-захист».

Велика подяка членам журі за співпрацю, за їх кваліфікованість, неупередженість, позитивне ставлення до молодих науковців! Також  науковим і педагогічним керівникам, батькам конкурсантів за підготовку та виховання таких допитливих юнаків та дівчат! Дякуємо всім працівникам Київської Малої академії наук, які забезпечили успішне проведення конкурсу!

Бажаємо юним науковцям подальших успіхів, захопливих експериментів, значних наукових  досягнень, втілення цікавих ідей та реалізацій найсміливіших мрій!

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.