КМДА Київська міська державна адміністрація


19 листопада 2014

Героям Майдану та воєнних дій на сході та півдні України, які навчалися в навчальних закладах столиці відкрито меморіальні дошки

«Вічна слава безсмертю хоробрих, які кличуть на подвиг живих!»

Сьогодні наша Батьківщина переживає дуже нелегкі часи. Але, ми не перестаємо стверджувати – Україна - єдина країна! І не має  значення, на якій частині цієї величної держави ми проживаємо. Ми єдині. Єдині в думках, у помислах, у бажанні жити у вільній, незалежній державі.

Герої Революції Гідності, воїни - захисники на сході країни повстали проти несправедливості, насилля, та за суверенну незалежну Україну! Небесна сотня… Кожен воїн, хто загинув заради свободи, волі, честі, заради майбутнього - здійснив особистий подвиг: віддав найцінніше - своє життя заради нової України.

Відповідно до окремого доручення Київської міської адміністрації  від 23.10.2014 № 28640  рекомендовано «включити Майдан Незалежності, як символ громадської гідності, відповідальності, самоорганізації та об’єднання громадян, жертв і перемог в боротьбі за «нову» незалежність до єдиного реєстру туристичних маршрутів та міських екскурсійних програм, реєстру екскурсоводів, гідів-перекладачів та туристичних зон», «забезпечити проведення постійних історичних освітніх екскурсій для школярів, вихованців ПТУ та студентів перших курсів ВНЗ України по Майдану Незалежності з метою національно – патріотичного виховання молоді «Відкритий урок пам’яті».

За участю учнівської, педагогічної та батьківської громадськості героям Майдану та воєнних дій на сході та півдні України, які навчалися в навчальних закладах столиці відкрито меморіальну дошку:

  • Школа І-ІІІ ступенів № 270 Деснянського району міста Києва -В’ячеславу Веремію.
  • Герой Небесної Сотні, випускник школи 1997 року, журналіст газети «Вести».
  • Школа І-ІІІ ступенів № 275 Деснянського району міста Києва - Володимиру Кравчуку.

 Випускник школи, Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого, одним з перших взяв участь у боях в зоні АТО. Молодий лейтенант загинув 19.06.2014 під час виконання бойового завдання по звільненню від бойовиків міста Ямпіль Донецької області. Указом Президента України «За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України» Володимир Кравчук нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

  • Спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 214 Оболонського району міста Києва - Володимиру Мельничуку.

Герой Небесної Сотні, випускник школи 1990 року. Володимир не тільки розказував правду Майдану своїми відео- та фотороботами, він допомагав волонтерам, закуповував та привозив їжу, теплий одяг, а з початком збройних нападів записався до медичної служби волонтером-водієм. Не одноразово вивозив з-під вогню поранених та виносив на власних плечах тіла полеглих. 20.02.2014 на вулиці Інститутській одна із снайперських куль не оминула Володимира Мельничука, але світла пам'ять про нього буде жити в серцях його батьків, рідних та друзів.

  • Школа І-ІІІ ступенів № 90 Печерського району міста Києва – Сергію Шаповалову.

Герой Небесної Сотні, випускник школи. Загинув Сергій Шаповал 18.02.2014 на вулиці Грушевського від кульового поранення.

  • Гімназія № 19 «Межигірська» Подільського району міста Києва – Олександру Плеханову.

Герой Небесної Сотні, випускник гімназії. В інтерв’ю, яке Сашко давав в свій час для шкільного випускного фільму, на питання «що він очікує від життя?», хлопець відповів, що більше всього хотів би, щоб не зраджували. Тоді ці слова прозвучали дивакувато на фоні мрій та бажань інших учнів, а сьогодні їх розуміємо як глибокі думки дорослої людини.

  • Спеціалізована школа № 18 «Всесвіт» Подільського району міста Києва – Дмитру Максимову.

З перших днів Революції Гідності  Дмитро був на Майдані, хоча про це не говорив родичам, не хотів засмучувати. Дмитро загинув у ніч з 18 на 19 лютого 2014 року, він накрив собою гранату, захищаючи своїх побратимів.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.