КМДА Київська міська державна адміністрація


15 червня 2021

Вихованка Київської МАН — переможниця конкурсу есе освітнього арт-проєкту “Наука — це вона”

Освітня амбасадорка Київської МАН, вихованка відділення технічних наук, учениця 10-го класу Політехнічного ліцею НТУУ “КПІ” Олена Коваленко перемогла у конкурсі есе освітнього арт-проєкту “Наука — це вона” !  Їі винахід, що перетворює коливання листя дерев у електричну енергію, також був відзначений  журі ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу захисту  науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук і на Всеукраїнських та міжнародних конкурсах. Сьогодні вона стала ще й авторкою найкращого есе про докторку медичних наук, професорку, членкиню-кореспондентку НАН України, завідувачку відділу цитології Інституту фізіології  ім. О.О. Богомольця НАН України Галину Скибо, перемогла в конкурсі, що проходив в рамках освітнього арт-проєкту «Наука – це вона».

Нагородою за перемогу стали повна стипендія на навчання по 4-річній бакалаврській програмі Київської школи економіки за спеціальністю «IT і бізнес аналіз» та сертифікат на курс із веб-дизайну у школі Projector. 

«Наука – це вона» - освітній арт-проєкт започаткований STEM is FEM за підтримки міжнародних організацій ООН Жінки в Україні та Дитячого фонду ООН в Україні (ЮНІСЕФ).  Проєкт є частиною кампанії ООН Жінки «Покоління рівності» з популяризації гендерного паритету серед молоді та забезпечення лідерства жінок в технологіях та інноваціях. Його мета  – розповісти про здобутки українських жінок-вчених, зацікавити молодь у науці, а також спростувати міф про те, що наука – це виключно чоловіча справа. Героїнями проєкту були обрані кібернетикиня Катерина Ющенко, математикиня Клавдія Латишева, молекулярна біологиня Ганна Єльська, фізикиня Антоніна Прихотько, фізикиня Ольга Перевозчикова, нейроморфологиня Галина Скибо, нейробіологиня Нана Войтенко, математикиня Олена Ванєєва, орнітологиня Наталія Атамась, генетикиня Оксана Півень, генетикиня Світлана Арбузова, математикиня Марина В’язовська.

До складу журі конкурсу увійшли головна редакторка видання Wonderzine Україна Анна Хаєцька, журналіст і ведучий програми «Свобода слова» на ICTV Вадим Карп`як, письменниця, адвокатка, правозахисниця, теле- та радіоведуча, Лариса Денисенко, психотерапевтка, перша головна редакторка українського Vogue Маша Цуканова, біологиня, членкиня експертної ради STEM is FEM,  ведуча радіопрограми "Наука як по маслу" Ольга Маслова та блогерка, письменниця, перекладачка Татуся Бо (Тетяна Комлик).На конкурс есе про 12 науковиць надійшла 561 робота зі всієї України. 

10 червня 2021 освітній проєкт STEM is FEM провів у Києві благодійний вечір, на якому оголосили та нагородили переможниць конкурсу есе про жінок-науковиць «Наука — це вона».  В рамках заходу відбулась зустріч Першої Леді Олени Зеленської з дівчатами, що змінюють Україну. Модератором зустрічі виступила директорка Фонду Олени Пінчук Ольга Руднєва.

Після оголошення лауреаток конкурсу, їхні роботи разом із дванадцятьма портретами науковиць, авторами яких виступили сучасні українські ілюстратори на чолі із Сергієм Майдуковим, стануть частиною всеукраїнської виставки «Наука – це вона» і вирушать в подорож Україною.

Вітаємо Олену Коваленко з новим успіхом і визнанням! Бажаємо їй подальших звершень! 

Переможне есе Олени Коваленко.
Благодійний вечір та церемонія нагородження.

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.