КМДА Київська міська державна адміністрація


22 вересня 2021

Заходи у Київському фаховому коледжі прикладних наук з нагоди Міжнародного тижня глухих людей і Міжнародного дня жестових мов

Щорічно в останній тиждень вересня світова спільнота відзначає Міжнародний тиждень глухих людей, який завершується Міжнародним днем глухих. У Київському фаховому коледжі прикладних наук традиційно відбулися різноманітні заходи. Завершить урочисту програму загальноміський соціальний захід «Права глухої людини в часи кризи», який відбудеться  біля Арки Дружби народів 26 вересня 2021 року і об’єднає Київську спільноту глухих і соціально активних громадян України.

Кожен день у програмі заходів Коледжу мав різну тематику, але всі вони були об’єднані спільною метою – привернути увагу громадськості до нагальних проблем спільноти глухих. Так, заходи 21 вересня були присвячені такій темі: «Жестова мова для глухих, які вчаться». Учасниками стали здобувачі освіти, викладачі та майстри Коледжу, учні і вчителі зі Спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату № 18, Спеціальної школи № 9 та гості:

  • Ірина Чепчина – голова Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Українське товариство глухих» разом  із заступниками  Тетяною Кривко, Сергієм Котельянцем та Віктором Шевчуком;
  • Володимир Москаленко - начальник відділу закладів вищої освіти, науки, прогнозування  та аналізу цільових програм Департаменту освіти і науки Києва;
  • Світлана Бабінець – начальник управління Державної служби якості освіти у місті Києві.

З нагоди Міжнародного дня жестових мов 11  перекладачів української жестової мови Коледжу були відзначені подяками Департаменту освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

Знаковою подією на заході стало відеопривітання від міжнародних партнерів Коледжу:  Мішель Фріз -  фахівця американської жестової мови, професора кафедри гуманітарних та іноземних мов Коледжу Санта Фе, Флорида, США. Американська колега привітала спільноту Коледжу та анонсувала традиційну студентську українсько-американську онлайн конференцію «Діалог культур», яка відбудеться на тижні. 

Окрім цього, на заході відбулась демонстрація найяскравіших колекцій від молодих дизайнерів Коледжу; виконання  піснень українською жестовою мовою; знайомство з видатними  спортсменами Коледжу – чемпіонами Дефлімпійських ігор.  

Важливим етапом цього дня став Круглий стіл «Перспективи освіти глухих у навчальних закладах міста Києва» за участю Департаменту освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Державної служби якості освіти у місті Києві, Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Українське товариство глухих», директорки Спеціальної школи № 9 Світлани Горенкової, заступниці директора Спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату №18 Олени Бельденкової та адміністрації Коледжу. Учасники обговорили можливість започаткування Пілотного проєкту співпраці спеціальних шкіл та Київського фахового коледжу прикладних наук  у напрямі профільної підготовки учнів старших класів. 

Упродовж дня в Коледжі працювали цікаві локації для учнів і вчителів спеціальних шкіл, студентів і викладачів Коледжу. Так, для освітян фахівцями Коледжу було організовано семінари  «Організація роботи перекладачів жестової мови у закладах освіти» та «Особливості соціалізації студентів з порушеннями слуху в Київському фаховому коледжі прикладних наук». Студенти з порушеннями слуху були залучені до тренінгу «Розвиток емоційного інтелекту у студентів з порушеннями слуху». Тим часом учні могли взяти участь у майстер-класах від викладачів і майстрів виробничого навчання Коледжу, а також американських  фахівців – партнерів Коледжу. Зокрема, відбулися воркшопи:

  • Американська жестова мова;
  • Основи фінансової грамотності;
  • Виготовлення шарфів «Теплий дотик»;
  • Художній розпис на текстилі «Кольоровий вибух»;
  • Виготовлення шкіряних браслетів «Вузол удачі».

Відзначення Міжнародного тижня глухих людей і Міжнародного дня жестових мов привертає увагу громадськості до цих важливих дат і сприяє гуртуванню спільноти освітян навколо якісної освітньої підготовки осіб з порушеннями слуху.    

 

 

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.