КМДА Київська міська державна адміністрація


23 травня 2022

Делегація Київського фахового коледжу прикладних наук разом із керівництвом Українського товариства глухих з робочим візитом відвідала Королівство Швеція

Українська делегація прибула до Королівства Швеція на запрошення Європейського центру жестової мови для участі в новому освітньому проєкті з вивчення жестових мов від програми Erasmus+, який фінансується Європейською комісією через Раду вищої освіти Швеції. Запрошення стало результатом тривалої та різноформатної співпраці Коледжу, Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Українське товариство глухих» та Королівства Швеція, яка цього року вийшла на абсолютно новий рівень: Україну на правах повноправного партнера вперше залучили до масштабного міжнародного освітнього проєкту, в якому більшість учасників – країни-члени Європейського Союзу. Вирішальними факторами для включення України в перелік країн-учасниць стали незламна патріотична позиція, стійке прагнення українців стати частиною європейської спільноти, спрямованість на розвиток, інновації та партнерство. Уже зараз Україна стає частиною європейського простору, на рівні освіти також.

Учасниками робочої зустрічі стали команди з 16 країн – членів ЄС та партнерів програми Erasmus+.  Зустріч делегацій відбувалася на базі Європейського центру жестової мови в місті Еребре (Королівство Швеція). У складі української команди були такі фахівці: Ірина Чепчина  - голова Українського товариства глухих (УТОГ); Тетяна Кривко  - перший заступник голови УТОГ; Ганна Щуцька  - директорка Київського фахового коледжу прикладних наук; Анна Сокол – завідувач відділення бізнесу, фахівчиня з англійської філології; Дмитро Іванченко - перекладач української жестової мови.

У центрі уваги міжнародної спільноти було обговорення нового освітнього проєкту «Жестова мова в Європі  для початківців», який є продовженням масштабного міжнародного проєкту Spreadthesign (доступний онлайн-словник жестової мови). Вебсловник  Spreadthesign був заснований у 2006 році, а в березні 2009 року його було урочисто введено в дію Королевою Швеції Сільвією. Новий проєкт присвячений створенню сучасного мобільного додатка для вивчення національних жестових мов, який полегшить процес опанування матеріалу й зробить його більш доступним. Особливістю мобільного додатка буде те, що навчальні матеріали буде перекладено на 15 писемних і жестових мов, а в зміст увійде географічний та адміністративний опис країн-партнерів, а також  інформація про їхні традиції та культуру.

В обговоренні взяли активну участь українські делегати. Ірина Чепчина представила команду українських фахівців, презентувала діяльність своєї організації та внесла пропозиції щодо змісту нового проєкту. Ганна Щуцька ознайомила присутніх із напрямами співпраці Коледжу з Українським товариством глухих,  розповіла про міжнародну грантову діяльність Коледжу, зокрема про реалізовані проєкти з США, Еквадором, Польщею та Швецією, а також виклала бачення фахівців Коледжу щодо реалізації проєкту «Жестова мова в Європі для початківців».

На фінальному етапі поїздки делегати  з України відвідали Birgittaskolan - найбільшу школу в Швеції для глухих дітей, а також Tullängsgymnasiet – міську старшу школу, яка спеціалізується на професійній  підготовці молоді.  Під час екскурсій учасники ознайомилися з особливостями організації освітнього процесу в обох закладах, побачили в дії скандинавську модель професійної освіти, яка має багато спільних рис із українськими закладами фахової передвищої освіти.

Окремою сторінкою екскурсії школою Birgittaskolan стала зустріч українських представників із біженкою з України, яка оформлювала на навчання двох доньок з порушеннями слуху. Поки чоловік перебуває в лавах ЗСУ й виборює майбутнє для українського народу, його дружина рятує найцінніше – дітей України. Ця зустріч стала ще одним свідченням того, що Україна має всебічну підтримку від країн ЄС, надійних партнерів у боротьбі за  основні цінності, права і свободи людей.

 

 

 

 

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.