КМДА Київська міська державна адміністрація


20 лютого 2023

Небесна Сотня – перші герої російсько-української війни

Небесна Сотня – перші герої російсько-української війни

20 лютого Україна вшановує пам'ять героїв Небесної Сотні – українців, які змінили перебіг історії нашої держави. 9 років тому під час Революції гідності в центрі Києва відбулися масові розстріли протестувальників. Цьогорічна кампанія вшанування, яка триватиме з 15 по 20 лютого, пройде під гаслом «Небесна Сотня – перші герої російсько-української війни». Організатором заходів є Національний музей Революції Гідності.

 

Програму заходів та ключові акценти кампанії музей спільно з Міністерством культури та інформаційної політики, Українським інститутом національної памʼяті та Ініціативною групою постраждалих/поранених на Майдані презентували 13 лютого на пресконференції у Пресцентрі «Укрінформу».

У рамках кампанії відбудеться низка заходів. Зокрема, круглий стіл «Небесна Сотня – перші герої російсько-української війни» (онлайн), презентація трикнижжя «Небесна Сотня. Життєписи» Світлани Терейковської, екскурсія місцями Революції гідності, панахида, інсталяція, пам'ятна хода та відкриття кількох виставок.

Детально про місце, час і формат усіх заходів можна прочитати на сайті Музею за посиланням.

«Надзвичайно важливо, особливо під час війни, не забувати те, з чого все починалось. Бо це фактично була перша битва російсько-української війни. Це була битва за наші цінності, за європейське майбутнє, за свободу. Вшанування героїв Небесної Сотні й тих наративів, які заклав Майдан, – це те, що стоїть поперек горла російським авторитарним лідерам», – відзначив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Соціальна кампанія також включає проєкт «Портрети Героїв Небесної Сотні». Це вже традиційна складова кампанії до Дня Героїв Небесної Сотні. У регіонах на вуличних носіях можна буде побачити портрети і життєві гасла саме тих героїв Небесної Сотні, які народилися чи жили в кожному конкретному регіоні. (Портрети можна завантажити тут, макети для друку –  тут).

Торік родичі героїв Небесної Сотні та учасники Революції гідності за підтримки Українського інституту національної пам'яті та Міністерства у справах ветеранів України розробили церемоніал вшанування памʼяті героїв Небесної Сотні. У 2022 році відбулося перше вшанування за церемоніалом по всій країні. Цього року воєнний стан накладає свої обмеження. Інститут рекомендує звернутися до елементів розробленого церемоніалу під час цьогорічних ушанувань, але враховуючи вимоги законодавства та безпекову ситуацію в кожному конкретному регіоні, зазначив під час пресконференції виконувач обовʼязків голови УІНП Максим Ярмистий.

Джерело: https://www.maidanmuseum.org/uk/node/2381



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.