КМДА Київська міська державна адміністрація


24 липня 2017

Літня експедиція «Гнат Хоткевич і Гуцульщина» у рамках проекту «Пізнаємо Україну разом» вихованців Київської Малої академії наук учнівської молоді

Літня експедиція «Гнат Хоткевич і Гуцульщина» у рамках проекту «Пізнаємо Україну разом» вихованців  Київської Малої академії наук учнівської молоді

   15 липня завершилася літня експедиція «Гнат Хоткевич і Гуцульщина» у рамках проекту «Пізнаємо Україну разом». Мало хто з видатних українських письменників, митців, вчених так багато зробив у справі дослідження і популяризації Гуцульщини, як Гнат Мартинович Хоткевич. Він – один з активних учасників літературно-мистецького процесу в Україні кінця ХІХ – початку ХХ століття. Учні-члени Київської Малої академії наук учнівської молоді мали змогу відкрити для себе постать Гната Хоткевича.

      Юні науковці зацікавилися багатогранно обдарованою постаттю Хоткевича, яка ввібрала в себе цілу низку талантів: він залишив по собі слід у літературі, й музиці, історії та фольклористиці, режисурі і драматургії, громадсько-політичній роботі та видавничій справі, просвітництві та мистецтвознавстві...

      Першим пункутом експедиції стала мандрівка до села Красноїлля. Там МАНівці відвідали Музей Гуцульського театру Гната Хоткевича, де ознайомилися з його діяльністю. Екскурсію проводив художній керівник Гуцульського театру – Володимир Сінітович, нащадок Михайла Сінітовича – учасника театру.

     Учасники експедиції відвідали низку музеїв, серед яких Історико-краєзнавчий музей «Гуцульщина», Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття    ім. Й. Кобринського, Музей гуцульського побуту та мистецтва «У трембітаря», Літературно-меморіальний музей Івана Франка, Музей гуцульського побуту, етнографії та музичних інструментів Романа Кумлика, Хату-музей кінофільму «Тіні забутих предків».

     Захопливими виявилися й майстер-класи з різьблення та бісероплетіння, які провели член Спілки художників України, голова Осередку народних майстрів Верховинщини Роман Бортейчук та науковий співробітник Історико-краєзнавчого музею «Гуцульщина» Галина Кутащук.

    Цікавою була зустріч з директором відділення «Філія Гуцульщина» НДІ українознавства – Зеленчуком Іваном Михайловичем, який докладно розповів про постать Гната Хоткевича та його роль в дослідженні Гуцульщини.

      Багато емоцій в учнів викликав схід на полонину Смотрич. МАНівці насолоджувалися краєвидами, а також мали змогу на власні очі побачити процес виготовлення сиру.

      Насамкінець учнів чекав круглий стіл, на якому юні науковці представляли свої дослідження. За словами учасників експедиції, вони залишилися задоволеними проведеним часом та  висловили побажання брати участь і в інших подібних заходах Київської Малої академії наук учнівської молоді.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.