КМДА Київська міська державна адміністрація


23 серпня 2017

Чотири столичні школи долучилися до проекту «Нова Українська школа»

Чотири столичні школи долучилися до проекту «Нова Українська школа»
Про це 22 серпня на конференції педагогічних працівників Києва «Нова українська школа – 2017-2018 н.р. Старт чи продовження поступу», що пройшла у Київському університеті імені Бориса Грінченка, повідомила директор Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Олена Фіданян. 
 
«У проекті «Нова Українська школа», що започатковано Міністерством освіти і науки України, бере участь чотири школи Києва. Окрім того, наш міський університет, у стінах якого ми зараз перебуваємо, розробив та впроваджує свою експериментальну програму «Початкова школа: освіта для життя», у якій з 1 вересня виявили бажання брати участь 44 столичних педагогічних колективів. Майже 2 тисячі першокласників, батьки яких дали згоду на участь в експерименті, отримають від київської міської влади навчальні посібники нового типу. Вони розроблені саме для дітей молодшого віку, в них можна писати і малювати, розфарбовувати малюнки та вклеювати фотографії. Кожен посібник – інтегрований, присвячений вивченню однієї теми, з якою першокласники знайомляться протягом 2-4 тижнів», - розповіла Олена Фіданян. 
 
Як зазначала Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, куди йде Київ, туди йде й Україна. "Ми розуміємо, що Нова Українська школа невід’ємна від інших ступенів навчання таких як дошкільна, професійно-технічна або позашкільна освіта. Освітня галузь потребує оновленого освітнього простору, що буде відповідати сучасності та потребам кожної дитини та освітянина. Міська влада як ніхто розуміє, що тільки вклавши в інтелектуальний розвиток кожної дитини – заживемо у розвинутій країні, яка стане привабливою для всіх», - додала Фіданян.
 
 Також в рамках конференції місто проінформувало про свою роботу у освітній галузі.
«В умовах децентралізації, місцеві громади сьогодні дійсно мають більше можливостей щодо прийняття самостійного рішення на що спрямовувати кошти. Так от - 33% столичного бюджету належить галузі Освіта. Відтак, у порівнянні з попереднім роком на 50% збільшено фінансування підготовки закладів освіти до нового навчального року та виділено на це 1,93 млрд. грн і це без урахування нового будівництва. Ми є одним із трьох регіонів України, де для працівників дитячих садків, позашкільних та професійно-технічних закладів було піднято заробітну плату з 1 січня 2017 року, на що з міського бюджету  виділено 175,2 млн.грн. Продовжуємо за міські кошти будувати, ремонтувати та відроджувати із забуття освітянські приміщення», - розповіла Олена Фіданян.
 
Директор Департаменту освіти і науки, молоді та спорту також наголосила, що Київ має низку викликів у системі освіти, по яких вже йде робота. 
Наприклад, щодо ліквідації черги в садочках та створення архітектурної доступності для діток з особливими освітніми потребами в освітніх закладах та інклюзивне навчання: за результатами 2017 року за рахунок бюджетних та інвестицій коштів буде створено додатково 3995 місць у дитсадочках, а з 2014 року «електронна» черга зменшилася майже втричі із 15 тисяч до трохи більше 5 тисяч. А до 2020 року питання черги має бути вирішене.
Що стосується доступності: наразі пандусами обладнано 91 навчальний заклад міста Києва. У 8 навчальних закладах встановлено ліфти. У загальноосвітніх навчальних закладах № 168 Оболонського та № 275 Деснянського районів для школярів з особливими потребами, які користуються колісними кріслами, організовано перевезення автобусами, обладнаними підйомниками.
 
Окрім того, у 2017 році розширено мережу інклюзивних класів. У порівнянні з 2016/2017 навчальним роком кількість шкіл з інклюзивним навчанням збільшиться в 1,6 разів і становить 52 об'єкти, кількість інклюзивних класів збільшиться майже на 31% (наразі передбачається функціонування 175 класів).
До початку нового 2017/2018 навчального року планується додатково відкрити 5 груп у дитсадках для забезпечення інклюзивного навчання дітей з особливими освітніми потребами. Всього функціонуватимуть 60 груп у 37 дитячих садочках. Всього у школах та дитсадках з інклюзивним навчанням навчаються 607 діток.
 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.