КМДА Київська міська державна адміністрація


5 грудня 2017

Європейський центр ім. Вергеланда допоможе розвивати демократичну школу в Україні

Європейський центр ім. Вергеланда допоможе розвивати демократичну школу в Україні

МОН та Європейський центр ім. Вергеланда розпочинає спільну програму «Демократична школа: Підтримка освітніх реформ в Україні 2018-2021». Про це йшлося під час зустрічі Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич з виконавчим директором Європейського центру ім. Вергеланда Анною Перона-Ф'єльдстад.

Програма працюватиме за наступними напрямами:

  • Децентралізація та демократизація шкіл
  • Пілотування нових навчальних програм для 5-9 класів
  • Онлайн-ресурси з розвитку демократичних компетентностей та дигіталізація шкільної освіти
  • Підтримка освітньої політики та забезпечення якості

«Ми щиро зацікавлені в цьому проекті, адже він дасть нам нові можливості для підвищення кваліфікації вчителів, розвитку онлайн освіти та покращення якості шкільної освіти загалом. Європейський центр уже дуже нам допоміг, розробивши матеріали для розвитку громадянської компетентності для учнів 5-9 класів. І це вправи, інтегровані в обов’язкові предмети, що дуже важливо, адже дозволяє дати відповідні навички всім учням, а не лише певному колу, що обрали вибірковий курс. Ми вдячні за продуктивну співпрацю і будемо раді її продовжити», – зазначила Лілія Гриневич.

У межах програми Міністр особливо виділила два напрямки – перепідготовку вчителів та розробку матеріалів. Зокрема, йшлося про розробку онлайн-матеріалів як для вчителів, так і для дітей. Розміщуватиметься навчальний продукт на національний онлайн-платформі, що розробляється спеціально під потреби вчителів, учнів та батьків у Новій українській школі.

«При цьому підготовка педагогів має вирішальне значення, адже ми можемо розробити прекрасні матеріали, але вчителі не вмітимуть ними користуватися та не розумітимуть їхньої цінності», – додала Лілія Гриневич.

Виконавчий директор Європейського центру ім. Вергеланда зауважила, що організація високо цінує співпрацю з МОН, а також відзначила, що програма «Демократична школа: Підтримка освітніх реформ в Україні 2018-2021» – це один із найбільших їхніх проектів.

Нагадуємо, що заступник Мінстра освіти і науки України Павло Хобзей під час Міні-EdCampKyiv відзначив, що довіра до освіти починається з педагогіки партнерства, відкритості шкіл, поваги до кожної людини.

Довідково:

Європейський центр імені Вергеланда – це європейський експертний центр у сфері освіти для демократичного громадянства, прав людини та міжкультурного порозуміння, заснований Радою Європи та Норвегією у 2008 році з метою надання підтримки державам-членам Ради Європи в реалізації політики в згаданій сфері.

Центр відкритий до співпраці з усіма 47-ма державами-членами Ради Європи і пропонує цілу низку навчальних програм, ресурсів та заходів для освітян, тренерів, науковців, політиків та громадськості загалом. Заходи Європейського центру ім. Вергеланда пропагують цінності демократії, прав людини та верховенства права та є доступними для усіх бажаючих осіб на безкоштовній основі.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.