КМДА Київська міська державна адміністрація


11 січня 2018

Гуцульська коляда

Гуцульська коляда

Зимової пори Гуцульщина вабить усім: неповторними пейзажами, чистим повітрям, численними традиціями, звичаями, обрядами та віруваннями.

Різдво для гуцулів – одне з найголовніших свят у річному циклі. Воно залишається найтаємничішим та найочікуванішим святом, що єднає цілі покоління. Різдвяна гуцульська коляда манить науковців, письменників, художників, кіномитців, усіх, хто хоче побачити щось справжнє та давнє. Не виключенням стали й учні-члени Київської Малої академії наук учнівської молоді, які з 2 по 9 січня перебували на Гуцульщині в експедиції в рамках проекту «Пізнаємо Україну разом».

Завданням експедиції було дослідити коляду – старовинний дохристиянський зимовий ритуал, який став частиною Різдвяних свят.

 МАНівці на власні очі побачили колядницький ритуал – чоловіки, вдягнуті у гуцульський стрій, стали партіями у коло по 10-12 колядників. Посеред кола – скрипаль та береза, який зачинає коляду, а колядники поволі рухаються колом навколо церкви, підносячи догори бартки. Таких партій 7 чи й більше, які співають водночас різні колядки і йдуть одні за одними колами навколо церкви. Після цього колядницькі партії – кожна окремо – вирушають до гуцульських осель, до кожного ґазди, як би далеко вони не мешкали. Біля хати і в хаті колядницький ритуал триває до двох годин, разом з віншуваннями, танцями, колядками.

Учні побували на вечорі казок та легенд у музеї Галєрія традицій та обрядів Гуцульщини. МАНівці прослухали гуцульські казки, легенди, народні оповідання, демонологічні розповіді, пригостилися смаколиками, навчилися грати на дримбі, а також одягнулися в автентичний одяг гуцулів.

Вихованці Київської Малої академії наук учнівської молоді відвідали також Туристично-мистецький комплекс «Маєток Святого Миколая» в Національному природному парку «Гуцульщина», в якому побачили робочий кабінет та світлицю Святого Миколая, де він разом зі своїми помічниками працює без вихідних цілий рік, а також отримали подарунки.

Привернув увагу юних науковців і музей кінофільму «Анничка», який створено у хаті-гражді, де безпосередньо знімався фільм. Учні прослухали розповідь про історію хати, гуцульський побут, а також про історію створення фільму, його акторів та місцевих жителів, які знімалися у кінострічці.

На завершення перебування на Гуцульщині було проведено круглий стіл, на якому МАНівці представили свої доповіді за результатами експедиції.

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.