КМДА Київська міська державна адміністрація


9 лютого 2018

Зустріч старшокласників закладів освіти Дніпровського району з журналістом, режисером документального фільму «Крик чорнозему» Сергієм Череватим

Зустріч старшокласників закладів освіти Дніпровського району з журналістом, режисером документального фільму «Крик чорнозему» Сергієм Череватим

8 лютого 2017 року у НВК №141 «ОРТ» відбулася зустріч старшокласників закладів освіти Дніпровського району з журналістом, режисером документального фільму «Крик чорнозему» Сергієм Череватим та керівницею представництва німецького Фонду імені Конрада Аденауера у Києві, що здійснив фінансування зйомок стрічки, Ґабріелою Бауманн.

У презентації документальної кінострічки взяли участь Петро Онофрійчук, голова Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації та Наталія Іваніна, начальник управління освіти.

Після перегляду фільму П. Онофрійчук висловив окрему подяку Сергію Череватому та творчій групі журналістів, завдяки кому цей фільм побачив світ. Звернувся до школярів та зазначив: «Крик чорнозему» – не просто окрема історія трагічної долі єврейської громади одного села. Цей фільм – частина історії Голокосту в Україні. Це частина історії України, світу. Молодь повинна знати, пам’ятати ці страшні сторінки історії людства, нашої історії. Ми маємо зробити все, щоб катастрофа не була забута, адже віра, історія, лихоліття, відродження ідуть поруч і створюють єдину картину життя… Мир і злагода – це головне, що нам потрібно сьогодні. Пам’ятаючи про трагедію минулого, ми з надією дивимося в майбутнє і віримо в нашу державу!»

 Кінострічка режисера Сергія Череватого – документальне відтворення трагічного кінця чотирьохсотлітньої історії цілої єврейської громади у селі Ківшовата. Як зазначив сам автор стрічки, фільм народився в розмові. «Якось з колегою Сергієм Пасікою ми говорили на історичні теми, і він розповів як у цьому селі нацисти повністю знищили єврейську громаду. Пізніше місцеві мешканці-українці зібрали самотужки кошти і поставили пам'ятник односельцям-жертвам», – розповів школярам С. Череватий.

 «Підтримкою виробництва цього документального фільму Фонд Конрада Аденауера зробив свій внесок у опрацювання однієї з найтемніших сторінок німецько-української історії», – зазначила керівниця представництва німецького Фонду імені Конрада Аденауера у Києві, що здійснив фінансування зйомок стрічки, Ґабріела Бауманн.

Після перегляду кінострічки школярі висловили подяку та поставили низку запитань режисерові Сергію Череватому та керівниці представництва німецького Фонду імені Конрада Аденауера у Києві, що здійснив фінансування зйомок стрічки, Ґабріелі Бауманн. Серед них такі: кому належить ініціатива створення такого документального кінофільму в Україні? Чому саме село Ківшовата? Скільки часу пішло на здійснення такої великої за об’ємом роботи? Якого фінансування потребувала стрічка? 

Разом з тим, старшокласники змогли поспілкуватися з керівницею представництва німецького Фонду імені Конрада Аденауера у Києві Ґабріелою Бауманн щодо співпраці та реалізації спільних проектів.

 Довідково про фільм:

У 2013 р. представництво Фонду Конрада Аденауера в Україні підтримало створення двосерійного документального фільму "Крик чорнозему", що розповідає про масові розстріли єврейського населення націонал-соціалістами на прикладі села Ківшова Таращанського району, що лежить на південь від Києва. Очевидці, які пережили ту бійню, висловлюються у фільмі поруч із істориками та місцевими експертами. Вони розповідають про мирне життя єврейського та українського населення в Ківшоватому перед початком війни та згадують про брутальні злочини нацистських загонів - розстріли єврейських мешканців села. Режисер фільму - Сергій Череватий. Сценарист - Костянтин Пясецький.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.