Головна  →  Новини  →  13 квітня 2018

«КМАНівські дебати»: Лабораторія лідерства та фасилітаційних практик Київської МАН набирає обертів

«КМАНівські дебати»: Лабораторія лідерства та фасилітаційних практик Київської МАН набирає обертів

Створена нещодавно Лабораторія лідерства та фасилітаційних практик Київської МАН набирає обертів. 11 квітня 2018 року, в рамках підготовки до ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України, відбувся черговий захід Лабораторії лідерства та фасилітаційних практик Київської МАН – для переможців ІІ (міського) етапу конкурсу було організовано тренінг-практикум «КМАНівські дебати». Захід було організовано на базі лабораторного комплексу МанЛаб Національного центру «Мала академія наук».

Жанр «Дебати» – найскладніша техніка ораторської майстерності. Це просунутий модуль ораторської майстерності, який навчає досягти успіху за рахунок лідерських якостей. Саме тому підліткам-науковцям дуже важливо опанувати її, навчитись найліпшим чином не лише презентувати свої наукові роботи, а й відстоювати свою точку зору в науковій дискусії.

Тренінг складався з двох частин. Спочатку Інеса Пустовалова, тренер з ораторської майстерності вищої категорії, практичний психолог та професійний іміджмейкер, нагадала учасникам про секрети ораторської майстерності у процесі захисту наукових робіт – як боротися зі страхом публічного виступу перед аудиторією; як володіти своїм емоційним станом, голосом, інтонаціями, жестами, мімікою, поставою; як відповідати на складні запитання тощо. Після цього всі учасники тренінгу по черзі презентували себе перед своїми колегами, решта присутніх оцінювали виступ, давали дружні поради, висловлюючи свою думку.

Друга частина була присвячена роботі в парах та четвірках один проти одного, де кожна пара відстоювала позицію «за» або «проти». Решта учасників у цей час  виступали в ролі журі, яке визначало, яка команда краще справилася зі своїм  завданням. На виступ кожної команди відводилося по 4 хвилини. А теми для дискусії були дуже актуальні та цікаві для юних дослідників: «Чи варто бути КМАНівцем?», «Чи потрібно брати участь у конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН ?»  та «Де вчитися – в Україні чи за кордоном?».

Під час дебатів КМАНівці дізналися про секрети роботи зі складною аудиторією, про те, як зберегти свій емоційний стан і не піддаватися на провокації, чітко висловлювати та відстоювати свою думку, засвоїли техніку побудови переконливих аргументів тощо. Атмосфера на заході панувала захоплююча, дружня та відверта. Молоді науковці з ентузіазмом висловлювали та обговорювали свої погляди, відчуваючи, що їх думка важлива для їх колег – таких самих юних дослідників-науковців, що вони є ініціаторами позитивних змін. Всі так захопилися дебатами, що й не помітили, як спливли три години часу, відведеного на тренінг.

Учасники КМАНівських дебатів висловили подяку за корисно та цікаво проведений час тренеру Інесі Пустоваловій. Всі висловили одностайну думку, що з нетерпінням чекатимуть на наступну зустріч зі своїми однолітками-науковцями в Лабораторії лідерства та фасилітаційних практик Київської МАН.

Перейти до спискуВерсiя для друку