Головна  →  Новини  →  11 червня 2018

Історія Києва як джерело нашої державності

Історія Києва як джерело нашої державності

Любов до Батьківщини починається з любові до рідного міста, знання його історії та фольклору. Тому Київська МАН приділяє багато уваги заходам у форматі пізнавальних екскурсій, в ході яких учні мають можливості розширити свої знання щодо дослідження Києва як стародавності та колиски слав`янської державності.

В рамках літньої комплексної навчальної практики 06 червня відбулось інтегроване заняття відділень філософії та суспільствознавства та наук про Землю на тему: «Географо - краєзнавча характеристика ландшафтного комплексу Лиса гора» та «Філософія і витоки державотворення східних слов’ян».

Заняття розпочалось біля річки Либідь, де Тетяна Володимирівна Слободянюк керівник секції географії та ландшафтознавства відділення наук про Землю розповіла учням про екологічні проблеми Либіді та плани з подальшого благоустрою відкритої заплави річки.

Далі заняття продовжилось біля підніжжя Лисої гори –  одного із цікавих та таємничих місць Києва. В ході мандрівки Тетяна Володимирівна розповідала учням про формування ландшафту Лисої гори, Лисогірський форт  та фортифікаційні споруди, урочища, історію їх будівництва. Цей форт становив собою складну систему військових укріплень – ретраншементу, бастіонів, равелінів та ін.

А ось і так званий пагорб Перуна та Капище…Саме цими словами, продовжила розповідь завідувач відділення філософії та суспільствознавства Тетяна Юріївна Кот. Капище облаштовано за всіма правилами і займає значну площу. У центрі його встановлено витесані з товстих колод фігури божеств. За деякими відомостями, це ідоли традиційних язичницьких божеств: Перуна, Рода, Сварога і Ярила. Хоча є і ті, хто стверджує, що всі чотири ідола символізують Перуна, володаря Неба, повелителя грому і блискавки. Всі об’єкти орієнтовані по сторонах світу і символізують чотири пори року.

Без сумніву місцевість є незвичайною, і це підтверджують археологічні знахідки, де знайдені рештки написів-єрогліфів апокрифічного письма, давньослов’янської релігії, таємниці якої не розкриті й сьогодні. Це великий простір для питливих учнівських умів. Це можливість доторкнулися до таємниць сивої давнини рідного міста. Директор Київської МАН Ірина Поліщук вважає, що вкрай важливим є спрямувати енергію молодих науковців на пошук джерела нашої ідентичності, адже вона є основою нашої державності та незалежності. 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку