КМДА Київська міська державна адміністрація


28 серпня 2018

У столиці збудували першу в Україні енергоефективну та «розумну» школу – Микола Поворозник

У столиці збудували першу в Україні енергоефективну та «розумну» школу – Микола Поворозник

У столиці, на житловому масиві Осокорки, збудували першу в Україні енергоефективну та «розумну» школу. Будівля закладу розрахована на 36 класів –майже 1100 учнів. Про це повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник, який перевірив готовність навчального закладу до початку занять.

За його словами, будівництво школи було розпочато ще 25 років тому і стало довгобудом вже за рік – на стадії зведення стін. Відновили будівництво у 2017 році.

«У будівлі будуть розміщені новостворена початкова школа № 334 та ліцей «Інтелект». Це перша енергоефективна і «розумна» школа в Україні. Школа побудована та оснащена відповідно до принципів Нового освітнього простору – мотивуючий простір та креативність, технологічність, енергоефективність та інклюзивність. Тут, окрім навчальних класів, є спеціалізовані лабораторії, комп’ютерні класи, лінгафонні кабінети, класи образотворчого та музичного мистецтва, спортивні зали, актова зала зі звуковим та світловим обладнанням, бібліотека, медичний блок із процедурним та терапевтичним кабінетами, а також кабінет психолога і соціального педагога», – розповів Микола Поворозник.

За його словами, у будівництві застосовані сучасні технології, які дозволять проводити освітній процес у максимально комфортних умовах.

«Інженерні системи школи обладнані системою автоматики, а управління ними здійснюється за принципом «розумного будинку». Управління систем будівлі здійснюється із єдиного центру і автоматично регулюється залежно від розкладу занять та зовнішніх природних факторів. Коли в окремому приміщенні не проводяться заняття, зменшується подача повітря та тепла. Якщо сонце освітлює східний фасад, то у приміщення, розташовані на сході, подається менше тепла, ніж в інші. Система вентиляції обладнана рекуператорами тепла, що дозволяють нагрівати припливне холодне повітря за рахунок теплого, що видаляється. Також освітлювальні прилади у класах автоматично змінюють яскравість залежно від наявного природного освітлення у приміщенні. Ці прогресивні рішення із енергозбереження дозволяють удвічі знизити споживання тепла в школі та забезпечують енергоефективність будівлі на рівні класу А», – зазначив Микола Поворозник.

У школі встановлена система геотермальних теплових насосів, які використовують тепло землі для обігріву школи, роблять систему обігріву повністю автономною та незалежною від традиційних постачальників тепла.

«Усі ці технології дозволяють школі бути повністю енергонезалежною. Крім того, за підрахунками експертів, застосовуючи ці технології, ми зможемо зекономити на споживанні теплової енергії за 10 років понад 15 млн гривень», – наголосив Микола Поворозник.

Будівля школи пристосована до потреб маломобільних груп, встановлено ліфти, пандуси та заїзди.

Особлива увага приділена питанню безпеки. Територія школи огороджена і знаходиться під постійним контролем. Встановлено камери внутрішнього та зовнішнього відеоспостереження. Уся інформація із них зберігається на сервері протягом місяця. Також працюють системи охоронної сигналізації та протипожежного захисту.

«У цьому закладі буде і сучасне навчальне обладнання: комп’ютери, інтерактивні дошки, спеціальне обладнання для вивчення іноземних мов та інше. Також облаштовано спортивні та ігрові майданчики, танцювальну студію, студію музики та співу, радіовузол. Загалом школа укомплектована із розрахунку на 1,5 тис. учнів. Початкова ж школа відповідає усім вимогам Концепції «Нова українська школа»: закуплено одномісні різнокольорові парти-трансформери з регулюванням висоти для кожного першокласника, сучасні шафи. Є необхідне мультимедійне обладнання. Робоче місце вчителя обладнане комп’ютерною технікою», – зауважив Микола Поворозник.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.