КМДА Київська міська державна адміністрація


2 листопада 2018

Семінар ««Класний» урок поза класною аудиторією»

Семінар ««Класний» урок поза класною аудиторією»

Співробітники відділення української філології та мистецтвознавства долучилися до проведення освітнього фестивалю управлінської майстерності «Kyiv EdFest», який вкотре проводиться під егідою Департаменту освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

У Мистецькій залі Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбувся семінар ««Класний» урок поза класною аудиторією». На інтелектуальний захід, який було проведено 2 листопада, завітали педагогічні працівники навчальних закладів столиці, які прагнуть урізноманітнити освітній процес, залучити нові методики для проведення цікавих та інтерактивних занять.

Привітала всіх київських освітян завідувач відділення української філології та мистецтвознавства, керівник секції української мови Іваненко Ірина Миколаївна. Вона закликала вчителів долучатися до всіх заходів відділення, а особливо тих, що відбуватимуться протягом майбутніх двох місяців: науково-практичної конференції «Краса і сила рідної мови» та літературної акції «У пошуках слова».

Завідувач кафедри фольклористики Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, голова журі секції фольклористики, доктор філологічних наук Івановська Олена Петрівна розповіла про особливості написання якісних науково-дослідницьких робіт з фольклористики та дала цінні рекомендації щодо вибору тем для наукового пошуку учнів. Науковець зазначила, що у фахівців, які працюють у стінах закладу вищої освіти, завжди знайдеться хвилина для консультування педагогів та надання практичних порад.

Провідний спеціаліст-фольклорист Центру фольклору та етнографії Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка, керівник секції фольклористики Закальська Ярина Андріївна розповіла про те, як прилучити учнів до розуміння справжньої цінності фольклору (про терапію народною піснею та казкою), як молодь осучаснює Шевченка (прочитання віршів Кобзаря у стилі репу), як можна легко популяризувати українську мову серед жителів Києва (про «філологічний» трамвай і «солодкі» цитати). Доповідач також наголосила на тому, що такі уроки зазвичай дуже ресурсозатратні для вчителя. Багато часу витрачається не лише на підготовку до уроку, а й на пошук партнерів і подолання низки перешкод (транспорт, фінанси тощо). Однак ефект від таких уроків неймовірний. Насамперед тому, що учні відволікаються від мобільних телефонів і планшетів. Вони розуміють, що навчання таки може бути цікавим. Наприкінці зустрічі Ярина Закальська побажала вчителям натхнення й креативності, а ще – не боятися відходити від стандартів і ламати стереотипи.

Свою доповідь Ярина Андріївна завершила словами Василя Сухомлинського:

«Будьте самі шукачами, дослідниками.

Якщо не буде вогника у вас, вам ніколи

Не запалити його в інших...»

Опісля вчителі мали можливість почути базові рекомендації від керівників секцій щодо написання учнями науково-дослідницьких робіт. Так Єлісєєва Наталія Дмитрівна зосередила особливу увагу вчителів на цьогорічному нововведенні у відділенні української філології та мистецтвознавства – написанні контрольних робіт у форматі ЗНО. Наталія Дмитрівна також закликала вчителів до виховання у творчої молоді етики філософських міркувань, базових принципів дослідницької роботи: наукової доброчесності, особистісно-орієнтовного навчання, вміння обрати коло наукових інтересів, визначити новизну дослідження та його перспективи. Вона порекомендувала педагогам уникати загальних тем, спрямовувати дітей на вивчення творів для позакласного читання, маловідомих текстів.

Керівник секції літературної творчості, молодший науковий співробітник відділу теорії літератури та компаративістики Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, кандидат філологічних наук Годік Катерина Олександрівна розповіла про особливості підготовки творчих робіт до конкурсу-захисту. Також вона звернула увагу присутніх на особливості добору тематики творів, укладання збірок та підготовки дітей до захисту. Катерина Олександрівна розповіла і про особливості оцінювання робіт в секції літературної творчості, на які варто орієнтуватися і педагогам, і учням.

Насамкінець члени президії подякували всім за участь й урочисто нагородили освітян сертифікатами.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.