КМДА Київська міська державна адміністрація


9 листопада 2018

Надсучасні лабораторії Київської політехніки – польовий майданчик юних дослідників відділення технічних наук Київської МАН

Надсучасні лабораторії Київської політехніки – польовий майданчик юних дослідників відділення технічних наук Київської МАН

 У слухачів відділення технічних наук дуже цікаві практичні заняття – кожного вівторка вони проходять у лабораторіях  інженерно-фізичного факультету НТУУ КПІ ім. Ігоря Сікорського з використанням новітнього обладнання Національної академії наук України та сучасного програмного забезпечення. Така форма проведення практичних занять у відділенні – це втілення платформи співпраці між НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського» та Київською МАН.

Спираючись на багаторічний досвід плідної взаємодії, інженерно-фізичним факультетом і НАН України заснована навчально-наукова асоціація з напрямів “Матеріалознавство”, “Матеріалознавство та спеціальна металургія”, “Матеріалознавство і металургія”, до якої увійшли всесвітньо відомі наукові центри НАН України: Інститут електрозварювання ім. Є.О. Патона, Інститут проблем матеріалознавства ім. З.М. Францевича, Інститут металофізики ім. Г.В. Курдюмова, Фізико-технологічний інститут металів і сплавів, Інститут надтвердих матеріалів ім. В.М. Бакуля.

 Керівник відділення Станіслава Ігнатова, яка виступила ініціатором співпраці між відділенням технічних наук та цією навчально-науковою асоціацією, постійно підтримує зворотній зв’язок із вихованцями відділення і може засвідчити: учні, які проводять наукові дослідження в лабораторії електронно-променевої обробки матеріалів інженерно-фізичного факультету НТУУ КПІ ім. Ігоря Сікорського під керівництвом доцентів кафедри високотемпературних матеріалів та порошкової металургії, кандидатів технічних наук  Анатолія В’ячеславовича  Мініцького та Максима Олександровича Сисоєва – керівників секцій "Матеріалознавство" і "Технологічні процеси та перспективні технології", підтверджують високу ефективність цих занять саме на базі цієї лабораторії.

 Талановитий Данило Ядов з секції матеріалознавства, учень  9 класу спеціалізованої школи № 49 з поглибленим вивченням французької мови, проводить науково-дослідницьку роботу за темою: "Електронно-променева обробка важких сплавів", використовуючи установку СВ-112. Робота присвячена отриманню важких сплавів на основі вольфраму, які застосовуються в оборонній промисловості для створення захисних екранів від радіації та ураження техніки бронебійними снарядами. Перевагою даної технології отримання важких сплавів є висока швидкість процесу (10-15 хвилин) порівняно з традиційними методами (декілька годин). В роботі планується визначити густину, твердість та структуру важких сплавів на основі вольфраму.

 Юні науковці Олександр Семененко та Сергій Савенко, учні 10 класу гімназії НПУ ім. М.П. Драгоманова, слухачі секції "Технологічні процеси та перспективні технології", вивчають технологічні режими електронно-променевої обробки отримання зносостійкого шару сталевих виробів. Наразі вони працюють над темою: «Електронний промінь як технологічний інструмент 21 століття» та досліджують технологію електронно-променевої обробки сталі, яка дозволяє отримати твердий зносостійкий шар на її поверхні при збереженні високої міцності середньої частини.

 Приємно вразило, що оператором установки електронно-променевої обробки матеріалів СВ-112 працює вихованець відділення технічних наук Київської МАН, випускник інженерно-фізичного факультету НТУУ КПІ ім. Ігоря Сікорського, а на теперішній час аспірант кафедри високотемпературних матеріалів та порошкової металургії Василь Ткачук.

Ми переконані, що заняття на такому високотехнологічному обладнанні стануть стартом у велику науку для тих, хто прагне зробити свій внесок у пізнання ще непізнаного у цьому світі, а інтелекту й завзятості київським «малим  академікам» не займать.  Per astera ad astra (Через терени до зірок)!



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.