Головна  →  Новини  →  16 листопада 2018

16 ідей для уроків про медіаграмотність, права людини, громадянську відповідальність

16 ідей для уроків про медіаграмотність, права людини, громадянську відповідальність

Вчителі шкіл можуть вільно скористатися низкою цікавих навчальних метеріалів з формування громадянської компетентності в учнів. 16 відповідних модулів розробили разом студія он-лайн освіти EdEra та Інститут лідерства, інновацій та розвитку. Переглянути їх можна тут: https://www.ed-era.com/modules/

Модулі базуються на навчальних програмах для 5-9 класів, які передбачають 4 наскрізні змістові лінії: «Здоров'я і безпека», «Підприємливість та фінансова грамотність», «Громадянська відповідальність», «Екологічна безпека та сталий розвиток». Вони проходять через всі предмети та дозволяють формувати у дитини ключові компетентності та інтегрувати знання про світ.

Тож основна ідея навчальних модулів полягає в тому, щоб формувати громадянську компетентність не лише через вивчення шкільних предметів суспільно-гуманітарного циклу, а й через біологію, географію, математику та фізику, тобто через всі без виключення шкільні предмети або через їх інтеграцію.

Учитель може обрати тему модуля залежно від предмету та класу, в якому викладає, та адаптувати навчальні матеріали на власний розсуд. Кожен навчальний модуль (це може бути один урок, декілька або навіть проектний день) містить сценарій уроку, презентації та рекомендації вчителю з акцентом на тих складових громадянської компетентості, які найкраще можуть бути сформовані з допомогою обраної теми.

Модулі можна відсортувати за 6 категоріями:

  • соціальний активізм
  • кричне мислення
  • права людини
  • фінансова грамотність
  • громадянська відповідальність
  • медіаграмотність

Наприклад, у категорії «Права людини» вчитель може запропонувати учням побудувати «Ідеальну державу». У цьому занятті діти дізнаються, чим держава відрізняється від країни, розглянуть характеристики та критерії успішності держав світу. А насамкінець – стануть консультантами для України, застосувавши отримані знання на практиці.

Джерело: https://bit.ly/2OHlKhz

Перейти до спискуВерсiя для друку