КМДА Київська міська державна адміністрація


30 січня 2019

Мала академія наук України стала учасником європейської програми «Copernicus»!

Мала академія наук України стала учасником європейської програми «Copernicus»!

29 січня київські МАНівці отримали честь представляти свої дослідження на прес-конференції, присвяченій початку діяльності в нашій країні Академії Copernicus Національного центру «Мала академія наук України». Цей захід відбувся в інформаційному агенстві Укрінформ. Юні дослідники, які презентували свої наукові розвідки найповажнішому науковому товариству,  є членами секції «Геоінформаційні системи» відділення наук про Землю Київської МАН. До речі, ця секція є єдиною в Україні серед усіх територіальних відділень Малої академії наук України!

Слід зазначити, що мережа таких Академій діє майже в усіх країнах Європейського союзу. Наша держава є однією з перших країн не членів ЄС, якій надано такий високий статус. Програма Copernicus координується Європейською комісією та Європейським космічним агенством. Робота цих академій спрямована на освоєння космосу і відкриває нові можливості дослідження земної поверхні за допомогою сучасних супутників дистанційного зондування Землі.

Статус Академії Copernicus Мала академія наук отримала восени 2018 року.

На даний момент на орбіті знаходиться 29 супутників, найближчим часом планують запустити ще 30. Дані, отримані в результаті їх роботи, важливі для науковців усього світу.

Ідейним натхненником та людиною, що практично реалізувала цей проект, є президент Малої академії наук України Станіслав Довгий. Він зазначає, що «статус Академії Copernicus – дуже відповідальний для нас. Тепер українські науковці, педагоги, школярі і студенти мають доступ до унікальних навчальних і методичних матеріалів, можуть брати участь у міжнародних заходах, присвячених вивченню і використанню даних дистанційного зондування зондування Землі. Діяльність в рамках Академії Copernicus дозволить нам сформувати потужну навчально-наукову базу, яка стане корисною наступним поколінням молодих дослідників. Ми розробляємо власні методики і підручники, проводимо семінари для вчителів за темою дистанційного зондування Землі».

Серед високоповажних гостей, котрі з цікавістю слухали стендові доповіді київських МАНівців, були Гілберт Радован, експерт з ГІС та ДЗЗ Європейського космічного агенства (Словаччина); Вадим Лялько, академік НАН України, почесний директор Наукового центру аерокосмічних досліджень Землі Інституту геологічних наук НАН України; Володимир Міхеєв, в. о. голови Державного космічного агенства України.

Київську МАН у цьому почесному зібранні представляли вихованці:

  • Алексик Наталія, гімназія №178, «Історія забудови Києво-Печерської лаври»; 
  • Малець Олексій, "Русанівський ліцей", «Дослідження динаміки зміни площ Дніпровських островів Київської групи та ландшафтів острова Великий Північний»;
  • Бучаєв Юсуп, гімназія №30 "Еконад", «Аналіз статистики польського та українського сегменів мережі Інтернет»;
  • Проценко Валерія, гімназія №178, «Біопаливні ресурси Київської області з залишків та відходів деревообробного виробництва»;
  • Фарафонова Євгенія. "Русанівський ліцей", «Дослідження сміттєвих  полігонів міста Києва за допомогою створення спеціалізованої ГІС»; 
  • Ткаченко Данило, гімназія №30 "Еконад", «Дослідження дигерської субкультури Києва».

Беззаперечним є той факт, що нове міжнародне співробітництво, яким є Академія Copernicus, не тільки дозволить проводити дослідження на сучасному світовому рівні, а й зробить більш тісними наукові зв’язки між українськими МАНівцями й зарубіжними вченими. 

Через терени ми обов’язково сягнемо до зірок!



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.