КМДА Київська міська державна адміністрація


13 червня 2019

Україна планує продовжити співпрацю з США у сфері науки та технологій - рішення КМУ

Україна планує продовжити співпрацю з США у сфері науки та технологій - рішення КМУ

Україна має намір продовжити співпрацю зі Сполученими Штатами Америки у сфері науки та технологій. Це дозволить вченим обох країн працювати над спільними двосторонніми дослідженнями, брати участь у міжнародних конкурсах та програмах. Проєкт Угоди про продовження міжурядового співробітництва було ухвалено сьогодні, 12 червня 2019 року, під час засідання Уряду.

Угода про співробітництво у сфері науки та технологій між Україною та США була підписана у грудні 2006 року. Вона створила правове підґрунтя для співпраці вишів, науково-дослідних центрів, а також окремих вчених у науково-технічній сфері. Базовий текст документа передбачає, що для продовження співпраці на наступні 5 років партнери мають надати офіційні письмові згоди.

Наразі українська сторона ініціювала продовження співпраці і має отримати відповідь від американських партнерів.

У межах угоди про співробітництво України та США вчені можуть отримати кошти для реалізації та впровадження своїх ідей. Так, щороку проходить конкурс українсько-американських науково-дослідних проєктів, реалізація яких триває протягом 2 років. Торік, наприклад, він проходив за такими пріоритетними галузями:

  • аграрні науки (хвороби рослин, які загрожують безпеці продовольства або мають високі економічні наслідки);
  • альтернативна енергетика (включно з фотовольтарикою та біопаливом).

За 7 років двостороннього співробітництва опрацьовано 25 проєктів. З них 17 повністю реалізовано, 4 - проходять другий етап впровадження, ще 4 - отримають фінансування в межах цьогорічного конкурсу.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.