КМДА Київська міська державна адміністрація


27 серпня 2019

Вперше держава зможе підтримувати науку через гранти – Порядок їх надання визначив Уряд

Вперше держава зможе підтримувати науку через гранти – Порядок їх надання визначив Уряд

Відтепер державне фінансування науки в Україні може відбуватися в формі грантів – це дозволить більше зорієнтувати дослідження на потреби держави та розширити канали державної фінансової підтримки науковцям. Відповідний порядок був прийнятий Кабінетом Міністрів.

«Цим документом ми запропонували докорінно нову філософію бюджетного фінансування української науки – грантової підтримки. Ця форма – загальноприйнята у світі, але ми, на жаль, фактично не використовували її для державної підтримки науки та інновацій», – зазначила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

До цього фінансування науки державою відбувалось двома способами:

  • бюджетне фінансування діяльності наукових установ;
  • укладання договорів на виконання розробок.

В обох випадках держава є замовником та кінцевим власником результатів. Це, по-перше, суттєво обмежує можливості впровадження створених технологій.  А, по-друге, іноді викликає сумніви, чи доцільно державі бути власником прав інтелектуальної власності на розробки в інтересах галузей, які давно вже приватизовані.

Натомість грантова підтримка – це буде своєрідний спосіб державно-приватного партнерства – вчених та суспільства – у сфері науки і технологій. З його допомогою держава зможе стимулювати дослідницьку активність за обраними пріоритетами в інтересах всього суспільства.

«Гранти держави зможе надавати МОН, інші ЦОВВи, що мають наукові установи, виші, наукові ліцеї, а також НАН, галузеві академії, Нацфонд досліджень. Це дуже важливо в контексті того, що головним завданням певного міністерства чи ЦОВВа є розробка та впровадження політики в своїй сфері. Через інструмент грантів вони зможуть стимулювати ту наукову діяльність, отримувати ті розробки, які потрібні для розвитку сфери саме зараз або в найближчому майбутньому. Так ми зможемо більше зорієнтувати тематику досліджень і розробок на потреби держави», – пояснила Міністр.

Майнові права на інтелектуальну власність, яка буде створена під час досліджень за рахунок грантів, належатимуть самим науковцям, а не державі. Придбане обладнання також залишатиметься у власності отримувачів грантів.

Гранти надаватимуться виключно на конкурсній основі й не більш як на 3 роки. Порядок відбору визначатиме сам грантодавець, попередньо погодивши його з МОН. Конкурс відбуватиметься за чітко визначеними етапами, зокрема, оголошення про відбір, його умови та результати мають обов’язково оприлюднюватися на сайті грантодавця і МОН.

Державні гранти можна буде надавати на:

  • наукові дослідження та розробки;
  • проєкти міжнародного співробітництва;
  • розвиток матеріально-технічної бази;
  • наукове стажування;
  • наукові конференції, турніри, інші науково-комунікативні заходи, а також заходи з популяризації науки;
  • доступ до науково-технічної інформації та наукової літератури.

Важливо, що серед отримувачів гранту можуть бути наукові ліцеї, що дозволить додатково підтримати талановитих школярів.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.