Головна  →  Новини  →  12 грудня 2019

День пророка Наума – покровителя навчання і науки

День пророка Наума – покровителя навчання і науки

13 грудня 2019 року о 15.00 у Київському університеті імені Бориса Грінченка (вул. Тимошенка, 13-б, ауд 503) для педагогічних працівників та учнів закладів загальної середньої освіти відбудеться щорічне проведення свята «День Наума – розумника!».

Під час заходу переможців міжнародних учнівських олімпіад міста Києва та переможців міжнародних конкурсів серед вихованців КПНЗ «Київська Мала академія наук учнівської молоді» у 2019 році (24 учні) та - педагогічних працівників та наукових керівників, які підготували учнів–переможців (35 осіб) нагородять грамотами, подяками Департаменту освіти і науки та цінними подарунками.

Довідково:

14 грудня – день пророка Наума.

«У давніші часи навчальний процес починався взимку — 1 грудня за старим стилем (14 — за новим), в день пророка Наума. Це була найзручніша пора, коли діти мали змогу здобувати освіту. Батьки відводили до школи дітей саме на це свято, бо вірили «Пророк Наум наведе на ум».

За народним уявленням, Наум – покровитель розуму, знань і доброчинства, а тому люди були переконані: якщо на свято пророка почати навчання, то дитина успішніше отримає і засвоїть знання, набереться розуму. Згодом терміни початку навчання були переміщені. Але на свято Наума влаштовували цікаві обряди, професійні посвяти тощо. З цього дня починали освоювати музичні інструменти ті, хто бажав оволодіти грою на бандурі чи скрипці.

Перейти до спискуВерсiя для друку