КМДА Київська міська державна адміністрація


18 лютого 2020

Ремонт потрібен не лише приміщенням, де працюють науковці, а й нашій системі управління та фінансування науки загалом, – Ганна Новосад

Розвиток дослідницької інфраструктури, зміна стимулів фінансування та реформа управління наукою, нові умови для трансферу технологій – це основні напрями подальшого розвитку науки в Україні. Про це зазначила Міністр освіти і науки України Ганна Новосад під час вручення премії Президента України для молодих вчених за 2019 рік. Захід проходив за участі Президента Володимира Зеленського, а також членів Уряду в приміщенні Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського.

Володимир Зеленський особисто привітав усіх лауреатів стипендії та вручив їм нагороди. Також йшлося про те, що просторам, в яких працюють науковці, потрібен ремонт, щоб люди могли здійснювати дослідження в нормальних сучасних умовах.

“Ремонт потрібен не лише приміщенням, де працюють науковці, а нашій системі управління та фінансування науки загалом. Сьогодні, на жаль, наука не просто фінансується часто за залишковим принципом, а й наявні ресурси розподіляються неефективно. Це потрібно змінювати”, – підкреслила Ганна Новосад під час свого виступу.

Вона додала, що вже сьогодні завдяки реформі системи фінансування вищої освіти університети, які мають кращі наукові результати, отримали більше ресурсів.

“Сьогодні тут серед лауреатів премії Президента я бачу багато науковців з наших університетів. Сумський аграрний університет, Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського, Національний університет біоресурсів і природокористування України – усі ці заклади отримали більше фінансування завдяки досягненням у сфері науки. Я бачу науковців Дніпровської політехніки, які сьогодні теж отримують нагороду. Цьогоріч ваш університет отримав додатково 24,3 млн грн загального фінансування. При цьому 12 млн гривень – це суто ваше досягнення, адже їх університет отримав саме за рівень наукових досліджень закладу”, – розповіла Міністр.

Вона висловила надію, що найближчим часом реформа розпочнеться і в Національній академії наук та галузевих академіях, які сьогодні самоврядні.

“Розвиток дослідницької інфраструктури, зміна стимулів фінансування та реформа управління наукою, нові умови для трансферу технологій – це основні напрями подальшого розвитку науки в Україні. Ми рухаємося у цьому напрямку. Реформа має торкнутись також НАН та галузевих академій – це вже перезріле рішення”, – додала Ганна Новосад.

Нагадуємо, що 2020-го на продовження модернізації станції “Академік Вернадський” передбачено 27 млн грн – кошти підуть на оновлення лабораторій та систем життєзабезпечення. 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.