Головна  →  Новини  →  25 квітня 2024

Департамент освіти і науки спільно з Київ Цифровий, Klitschko Foundation та Bloomberg Philanthropies оголошують про старт проєкту груп швидкої ментальної підтримки в закладах освіти «Ментальна Варта»

У Києві відбудеться запуск нового проєкту зі створення груп швидкої ментальної підтримки в закладах освіти «Ментальна Варта», що реалізується в межах проєкту «Bloomberg Philanthropies». Про це повідомив керівник цифрової трансформації Києва та заступник голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень у сфері цифрового розвитку Петро Оленич.

«Цим проєктом ми прагнемо покращити психологічну безпеку учнів та всіх учасників освітнього процесу і сприяти створенню стійкого механізму підтримки в закладах освіти», – додав заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

«Діти під час війни стають особливо вразливими до психологічних травм. Групи реагування допоможуть їм впоратися з травмою, отримати необхідну психологічну підтримку та відновити емоційний стан», – повідомила директорка Департаменту освіти і науки КМДА Олена Фіданян.

Окрім цього, завдяки проєкту «Ментальна Варта» вдасться знизити рівень психологічного напруження в дітей, їхніх батьків та освітян, підвищити стійкість до стресу та створити безпечне й комфортне середовище в закладах освіти.

У межах цієї ініціативи планується створення спеціальних груп швидкого психологічного реагування, які оперативно виїжджатимуть на місця, де учасники освітнього процесу потребуватимуть психологічної допомоги у зв’язку з надзвичайними ситуаціями, такими як ракетні обстріли, суїциди, булінг тощо.

Завдяки проаналізованим даним і виявленню потреб буде розроблений унікальний ІT-сервіс, що забезпечуватиме максимальну ефективність програми психологічної підтримки. Внаслідок чого програма матиме максимальний вплив на життя учасників освітнього процесу.

Наразі вже провели понад 50 тренінгів серед педагогів і психологів, під час яких обрали та підготували команди швидкого реагування. Тренінги проводяться для того, щоб навчити персонал надавати оперативну психологічну підтримку в разі виникнення кризових ситуацій у навчальних закладах.

Мета проєкту – надавати швидку психологічну допомогу учням, їхнім батькам, педагогам та адміністраціям шкіл у кризових ситуаціях.

Проєкт діятиме в межах унікального Київського психологічного протоколу, що враховує специфіку українських реалій та потреби всіх учасників освітнього процесу.

Початком для впровадження груп реагування стала багаторічна дружба та співробітництво мера Києва Віталія Кличка з мером Варшави Рафалом Тшасковським. Міжнародний досвід і світові практики надання психологічної допомоги в кризових ситуаціях, помножені на Київську експертизу реагування під час війни, стали ключовим для розробки ефективних протоколів і методик роботи груп швидкого реагування.

За результатами створили унікальний Київський протокол, що регламентує діяльність груп швидкого реагування та визначає стандарти надання психологічної допомоги в освітньому середовищі. Проєкт отримав підтримку від Klitschko Foundation, Департаменту освіти і науки та Київ Цифровий. Ця інноваційна робота ґрунтується на нещодавній заяві Київської міської ради.

Перейти до спискуВерсiя для друку