Головна  →  Освітній позитив  →  9 листопада 2020

Філологи Київської МАН провели лекцію до Дня української писемності та мови

Філологи Київської МАН провели лекцію до  Дня української писемності та мови

9 листопада відділення української філології та мистецтвознавства Київської МАН провело відкриту онлайн-лекцію «Есе: структура, особливості, поради з написання». Обговорені теми корисні не лише філологам, а й історикам, біологам, філософам, математикам, фізикам та іншим молодим дослідникам.

Секретами написання успішного есе ділилася керівниця секції фольклористики відділення української філології та мистецтвознавства, кандидатка  філологічних наук  Катерина Олександрівна Годік.

Особливість есе як літературного жанру полягає  в тому, що  це жанр, в якому працюють всі. Він дозволяє висловити індивідуальні враження та міркування з конкретного приводу чи питання, не претендуючи на визначальне або вичерпне трактування предмета.  Написання есе сприяє розвитку таких навичок, як самостійне творче мислення і письмовий виклад власних думок, дозволяє автору навчитися чітко, логічно і грамотно формулювати думки, структурувати інформацію, використовувати основні поняття, виділяти причинно-наслідкові зв’язки, ілюструвати досвід відповідними прикладами, аргументувати свої висновки.

Всі ці навички є необхідними юним науковцям і дослідникам для грамотного, обґрунтованого та зрозумілого представлення своїх робіт та винаходів, для ясного та логічного викладання своїх думок під час презентацій та дискусі. Грамотно написане есе викликає реакцію, запрошує до обговорення, діалогу.

Коли представники прикладних наук вважають філологів та мовознавців теоретиками, вони забувають, що лише знання мови дає можливість захистити свої досягнення й ознайомити з ними інших. Як писала Оксана Забужко: «Мова – не тільки «засіб спілкування», тобто передачі «вже готових думок»…Куди серйозніша її місія – бути способом народження тих думок: коли «нема мови» - напросто «нема чим думати».

Київська Мала академія наук вітає всіх з Днем української письменності та мови і бажає , щоб у всіх завжди була мова в усіх її функціональних аспектах!

Перейти до спискуВерсiя для друку