Головна  →  Освітній позитив  →  9 листопада 2021

Школярка з Києва стала найкращим мозкознавцем світу

Школярка з Києва стала найкращим мозкознавцем світу

Вікторія Виджак, учениця 125 школи м. Києва стала кращим мозкознавцем світу, виборовши перше місце у міжнародному змаганні школярів з нейронаук International Brain Bee, що відбулося у рамках віртуальної конференції Американського товариства нейронаук (Society for Neuroscience). Це найкращий результат України за 10 років участі в конкурсі.

IBB 2021.jpg

Через пандемію змагання відбувалося онлайн, в ньому взяли участь національні чемпіони як 2020, так і 2021 років. Україну представляли переможці національного Нейроконкурсу Вікторія Виджак (2021 рік, учениця 11 класу школи № 125 м. Київ) та Остап Шийка (Івано-Франківськ). Вони змагалися із кращими мозкознавцями з 31 країни.

Учасники відповідали на складні теоретичні питання, визначали структури на зображеннях препаратів мозку, встановлювали діагнози пацієнтів за відеозаписами та історією хвороб. Фінальним етапом були відповіді на запитання перед журі від провідних науковців світу, де наші чемпіони дісталися до п’ятірки кращих.

У складному марафоні Вікторія показала найкращий результа, її відзначили спеціальним призом за найвищий результат в нейроанатомії та нейрогістології.

“IBB 2021 був, мабуть, найвражаючою подією, в якій я коли-небудь брала участь. Організаторам вдалося провести конкурс на найвищому рівні, так що, попри онлайн-режим, учасники змогли не лише позмагатися, а й "побувати" на цікавих лекціях, інтерактивних демонстраціях та й просто поспілкуватися між собою у віртуальному просторі. На IBB панувала дружня та доброзичлива атмосфера.” - повідомила Вікторія.

Серед чемпіонів 2021 року:

  • Вікторія Виджак - золота медалістка!

  • Antony Klonowski (Канада)

  • Ahmed Adam Bin Razman (Малайзія)

Також для учасників була розроблена онлайн соціальна програма, завдяки чому однодумці з різних країн могли поспілкуватися між собою, попрацювали над командними проєктами, прослухали лекції відомих учених, а від колишніх випускників Brain Bee дізналися про можливі напрямки побудови кар’єри.

 

Вікторія Виджак є володаркою стипендії Київської міської ради з 2019 року, переможницею Всеукраїнської олімпіади з біології у 2021 році.

 

Вітаємо педагогів школи №125, які допомагали Вікторії - Харківській Тамілі Василівні за ґрунтовні знання англійської мови та Грищенко Валентині Вікторівні за мотивацію до поглибленого вивчення біології.

 

IBB 2021 2.png

Детальніше

Конкурс International Brain Bee заснований у США професором Університету Меріленда (США) Норбертом Мислінським. На його думку, переможці конкурсу в майбутньому зможуть знайти шляхи лікування більш ніж 1000 неврологічних та психічних розладів, від яких страждають люди. Змагання підтримується найбільшими світовими організаціями — Міжнародним Товариством Вивчення Мозку (IBRO), Федерацією Європейських Товариств Нейронаук (FENS), Американською Психологічною Асоціацією (APA), Американським Товариством Нейронаук (SfN), Альянсом DANA та Асоціацією вивчення хвороби Альцгеймера (Alzheimer's Association). Організаторами змагання в Україні є Українське товариство нейронаукГО "Ноосфера" та Національний центр "Мала академія наук України" за підтримки нашого Інституту (зокрема, проєкт Neurotwin). У 2021 році національний етап відбувся завдяки фінансовій підтримці Наукового Товариства Шевченка (США) та гранту DANA/FENS (Brain Awareness Week 2021).

У 2022 році відбірковий тур Українського Нейроконкурсу буде організовано в березні, під час Всесвітнього тижня мозку. Організатори запрошують до участі старшокласників усіх регіонів України, а готуватися потрібно уже зараз, адже для успішного виступу потрібно знати не тільки нейробіологію, а й англійську мову, якою проводиться як національний, так і міжнародний етапи. Наступне змагання International Brain Bee відбудеться у Парижі (Франція) в рамках Форуму Федерації Європейських Товариств Нейронаук (липень 2022).

Більше інформації про змагання на офіційному сайті. Реєстрація вже триває.

Контактна інформація координатора: Андрій Чернінський, [email protected], +380638593807

Джерело

Перейти до спискуВерсiя для друку