Головна  →  Освітній позитив  →  11 листопада 2021

Вчитель мистецтва школи № 324 заснував сад на території закладу

Вчитель мистецтва школи №324, що в Солом’янському районі, Володимир Ліщук заснував сад на території закладу та вже понад 25 років опікується ним. Він назвав простір «Садом мудрості», тому що багато рослин зібрано з різних куточків України та навіть світу.

Сад росте на внутрішньому подвір’ї школи, де є свій мікроклімат – там на декілька градусів тепліше, аніж ззовні. Володимир Ліщук розповів, що досвід міського садівництва він запозичив у Польщі, де навчався.

Школа стоїть біля русла річки Либідь, де раніше був приватний сектор. Під час будівництва багатоповерхівок багато дерев викорчували. Деякі з них «врятували» та посадили у новоствореному саду. Так з’явились перші дерева – вишні та бузок. Зараз у саду ростуть інжир, бамбук, яблуня, кизил, юка, оцтове дерево.

Також в саду є ліани, які забирають зайву вологу з фундаменту, а листя приймає тепловий удар, тому стіни не перегріваються. Серед ліан є два види винограду, плющ, гліцинія та текома. У саду також ростуть першоцвіти: декілька видів пролісків, дикі примули, морозники, всі вони занесені до Червоної книги. Також там є трав’янисті рослини: м’ята, чебрець, меліса та котовник.

«Ідеєю створення було започаткувати творчу майстерню для школярів і вчителів, а також простір для відпочинку. Щоб діти могли спостерігати різні екологічні зміни, як рослини змінюються в різні пори року, як вони ростуть та квітнуть завдячуючи освітленню… Крім того, візуальна екологія різнокольорового саду знімає стрес та підіймає настрій», – розповідає вчитель.

У теплу погоду в саду проходять уроки мистецтва та рухливі перерви. Діти з батьками та вчителями доглядають за рослинами, для них виокремлені спеціальні ділянки у просторі.

Володимир Ліщук є членом громадської організації «Всеукраїнська екологічна ліга», яка також надає нові насадження й створила у школі екологічний гурток на базі саду.

 

  

 

  

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку