Головна  →  Заходи 2020  →  День Незалежності 2020

24 серпня 2020 року Україна відзначає День Незалежності – державне свято на честь ухвалення у 1991 році Акта проголошення незалежності України. Постання суверенної України відіграло вирішальну роль у розпаді СРСР та остаточному руйнуванні комуністичної тоталітарної системи. Це стало початком відліку нового етапу розвитку демократичної сучасної Української держави. Сьогодні незалежність України – запорука вільного розвитку держав і народів Європи і головна перешкода для російського імперіалізму, якому для розгортання потрібне поглинання України, її матеріальних та людських ресурсів.

Прагнення до свободи – визначальна цінність українців, що давала наснагу і сили залишатися собою в часи бездержавності.Найвищий вияв свободи поневоленого народу – здобуття незалежності для творення власного майбутнього. 
29 років незалежності продемонстрували світу, що Україна  як суверенна держава, здатна утверджувати демократичні цінності та відстоювати свободу, захищати власний суверенітет і територіальну цілісність.

 Програма заходів, присвячених Дню Державного Прапора України та 29-ї річниці незалежності України

20 серпня відкрилася і працюватиме до 4 вересня фотовиставка до Дня Незалежності України «Україно моя» у Національному історико-архітектурному музеї «Київська фортеця».

У Національному заповіднику «Софія Київська» 20 серпня відкрився Міжнародний мультидисциплінарний некомерційний та соціально спрямований фестиваль високого мистецтва Bouquet Kyiv Stage. Триватиме захід до 25 серпня.

23 серпня у парку імені Тараса Шевченка усі охочі зможуть відвідати творчий фестиваль «З Україною в серці».

23 та 24 серпня відбудеться вітрильна регата «День Незалежності» та змагання серед крейсерсько-перегонових яхт (затока «Собаче гирло» (23.08) та яхт-клуб «Riviera Rivrside Marina» (24.08).

24 серпня відбудеться відеоекскурс «Україно, ти потрібна мені» у Центральні бібліотеці ім. Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва.

До 30 серпня триватиме виставка-роздум «Україна: шлях у майбутнє» у Міській спеціалізованій молодіжній бібліотеці «Молода гвардія».

На Майдані Незалежності 21 серпня відкрився виставковий проєкт до Дня Героїв Небесної Сотні «Століття незламних», який працюватиме до 20 листопада.

23 серпня об 11:00 біля будівлі КМДА (вул. Хрещатик, 36) та у районах міста проведуть урочисті церемонії підняття Державного Прапора України.

24 серпня проведуть молебні за Україну та український народ. У районах міста цього дня покладатимуть квіти до пам’ятників, пам’ятних знаків та місць поховань видатних діячів українського державотворення, борців за незалежність України у ХХ столітті, загиблих учасників Революції Гідності, учасників антитерористичної операції та учасників заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

Також До Дня Державного Прапора України та 29-ї річниці незалежності України 24 серпня заплановані урочисті заходи за участю керівництва держави та міста. 

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №318/2020 Про відзначення 29-ї річниці незалежності України  
Історична довідка:

24 серпня 1991 року Верховна Рада Української РСР ухвалила Акт проголошення незалежності України, який став точкою відліку сучасної державності. Насправді ж, відбулося відновлення державного суверенітету, за який українці змагалися протягом багатьох століть. Навіть більше – проголошення державної незалежності Україною відіграло вирішальну роль у розпаді СРСР та остаточній ліквідації комуністичної тоталітарної системи. 1 грудня 1991 року на всеукраїнському референдумі Український народ абсолютною більшістю голосів підтвердив прагнення жити в самостійній державі.

У країні почалися демократичні перетворення, відбувся поділ державної влади на три гілки. 1992 року законодавчо затверджено державні герб, гімн і прапор України.

 

28 червня 1996 року відбулася ще одна знаменна подія – прийняття Конституції. Основний закон остаточно проголосив Україну суверенною, незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою, визнав людину найвищою соціальною цінністю і утвердив народовладдя.

У вересні того ж року офіційно введено в обіг національну валюту – гривню, яка неодноразово була грошовою одиницею на українських землях.

Очевидно, що проголошення незалежності України не було випадковим явищем, зумовленим тільки московським переворотом, організованим ГКЧП. Події 1991 року втілили столітні прагнення українців до суверенної держави.

У 2013–2014 роках під час Революції Гідності українці відстояли ще й європейський шлях розвитку і засвідчили готовність боротися за нього як за самостійне право вибору та свободи. Натомість Росія, втративши можливість контролювати та використовувати нашу державу, вдалася до злочинної військової агресії. Вона анексувала Автономну Республіку Крим і території східних областей України.

У 2014-му Україна зупинила вторгнення російської регулярної армії та зберегла державність. І нині ми не лише боремося з Росією, а і перемагаємо її – як силою зброї на фронті, так і на дипломатичному напрямі. Попри перевагу ворога, українці зупинили агресора і продовжують рух в напрямі європейської інтеграції.

 

Версiя для друку