Головна  →  Новини  →  24 листопада 2017

В гостях у МАНівців - космічний турист Грег Олсен

В гостях у МАНівців - космічний турист Грег Олсен

Що відчуває людина, яка здійснила мрію мільйонів та полетіла в космос? Як це — мандрувати Всесвітом? Яку ціну може заплатити бізнесмен за космічну місію? Що є секретом успіху засновника кількох прибуткових компаній? Чи можливо вдало поєднати роль вченого, підприємця та космічного мандрівника? Як народжуються інновації, ідеї для майбутніх патентів, книг та статей? Чи може вік чи стан здоров’я стати на заваді великій мрії? Учні Київської МАН скористалися унікальною можливістю одержати відповіді на ці питання на лекції Грега Олсена (Gregory Olsen) «Зоряний шлях від підприємця до космічного мандрівника».

Натхненна розповідь харизматичного американського вченого, винахідника, підприємця бізнесмена, ангела-інвестора, мультимільйонера, третього космічного самофінансованого туриста у світі, який у віці 60 років здійснив  короткостроковий орбітальний політ тривалістю 9 днів 21 година 14 хвилин 07 секунд, справила на юних науковців незабутнє враження. Майбутні астрономи дізналися цікаві факти про найвеличніший досвід у його житті, важку, але незабутню подорож, побачили вражаючі документальні відео та фото з космічної місії та щоденного життя космонавтів на орбіті.

Захід відбувся у рамках Міжнародного  Форуму “INNOVATION MARKET” – спільної китайсько-української виставки у Міжнародному виставковому центрі, де свої винаходи також представляли учні Київської Малої академії наук.

72-річний Грегорі Олсен має грунтовну фізичну та електротехнічну освіту, ступінь доктора наук з матеріалознавства. Він є засновником компаній EPITAXX Inc. та Sensors Unlimited Inc., основним клієнтом якої є NASA; президентом інвестиційної компанії GHO Ventures LLC.; співавтором кількох книг, автором більше 100 статей; власником 12 американських патентів.

Участь Олсена у російській космічній програмі організувала американська компанія космічного туризму Space Adventures, Ltd. Він заплатив близько 20 мільйонів доларів США за поїздку за угодою з Федеральним космічним агентством Російської Федерації. У 2004 році вчений пройшов п'ятимісячну програму у навчально-тренувальному центрі космонавтів, і 1 жовтня 2005 р. Олсен розпочав свою космічну місію на борту корабля «Союз ТМА-7», разом з екіпажем 12-ої експедиції, до складу якої входили Валерій Токарев (Росія) і Вільям МакАртур (США). 3 жовтня 2005 року "Союз ТМА-7" був приєднаний до Міжнародної космічної станції (МКС). Олсен повернувся на Землю 11 жовтня 2005 року разом з екіпажем 11-ої експедиції на МКС (Сергій Крикальов, Джон Філліпс) на кораблі «Союз ТМА-6». Він допомагав екіпажу проводити різні експерименти на борту МКС, включаючи вивчення впливу мікрогравітації на поверхні клітин та міжклітинних взаємодій, дослідження радіаційного впливу на органи людини. Вчений також здійснив кілька самостійно розроблених експериментів з дистанційного зондування, астрономії, випробування обладнання для своєї фірми, Sensors Unlimited, в космосі.

"Причина, по якій я полетів в космос, проста - за освітою я фізик, займаюся оптикою і електронікою, крім того, маю для цього необхідні кошти", - сказав після польоту бізнесмен. Знаходячись на борту Міжнародної космічної станції, на прес-конференції з орбіти, він заявив, що збулася його давня мрія і що одержаний досвід "не піддається опису". За його словами, найкращим етапом місії було перебування на борту станції, звідки він спостерігав Землю з висоти 370 кілометрів.

Грег Олсен закликав слухачів не здаватися, якщо вони хочуть чогось досягти і бути вірними мрії.

Юні дослідники поставили оратору кілька цікавих питань, продемонструвавши високий рівень знання англійської мови.

Впевнені, що героїчний приклад американського гостя надихне наших майбутніх астрономів на власні досягнення і, можливо, хтось з них теж одного разу побачить Землю з космічного корабля.

Перейти до спискуВерсiя для друку