КМДА Київська міська державна адміністрація


25 березня 2020

Цьогоріч освітній фестиваль "KYIV EdFest" проходить у дистанційному форматі

Цьогоріч освітній фестиваль "KYIV EdFest" проходить у дистанційному форматі

Графік вебінарів

З 23 по 29 березня  школярі столиці відпочивають на весняних канікулах. Тим часом освітяни мають трохи вільного часу дізнатись щось нове, цікаве та неординарне. 

Щороку Департамент освіти і науки проводить освітній фестиваль управлінської майстерності «Kyiv EdFest», під час якого вчителі мають змогу підвищити власну кваліфікацію як у професійному, так і повсякденному життіЦього разу, для збереження здоров'я освітян, фестиваль переходить у дистанційний формат.

Вчитель 21 століття повинен бути завжди «у темі», постійно підтримувати на рівні потрібний обсяг інформації, щоб бути на «гребні хвилі» разом з сучасною молоддю. Саме для того, щоб мати змогу знайти спільну мову, зацікавити, навчити, допомогти, а й іноді уберегти.

Дбаючи про колективне самопочуття, Департамент освіти і науки рекомендує залишатися вдома. Для ефективного проведення вільного часу, рекомендуємо освітянам використовувати наступні корисні підбірки:

- WiseCow. Відеолекторій про мистецтво, історію, культуру, літературу, кінематограф, журналістику, театр. Платформа пропонує такі курси: «Українська література в іменах», «100 років українського мистецтва за 100 хвилин», «Журналістика з Миколою Вереснем та Юрієм Макаровим», «Голлівудський ренесанс», «100 років світової моди за 100 хвилин» та багато інших.

- TEDxTalks. Конференція, де виступають винахідники, нобелівські лауреати, письменники, науковці, актори, музиканти, художники. Спікери говорять про майбутнє, про інновації та критичне мислення, про освіту й технології.

- Віртуальні екскурсії музеями, експедиції у гори, польоти в космос, дослідження історичних місць.

- 8 захопливих віртуальних екскурсій відомими музеями світу: Версальський палац, галерея Уффіці, Національний музей Кореї та багато інших, які ви давно мріяли відвідати.

- Канал Музею Метрополітен пропонує зануритися в мистецтво, моду, історії художників та зловити свій катарсис.

Що порадити дивитись учням:
- Екранізація біографій письменників та творів української літератури (за програмою ЗНО-2020)

- 63 відео за мотивами творів української літератури

- Prometheus. Універсальна база дисциплін, які стануть у нагоді всім, – «Наука повсякденного мислення», «Навчаймося вчитися: Потужні розумові інструменти для опанування складних предметів», «Медіаграмотність: практичні навички», «Фінансовий менеджмент», «Економіка для всіх», «Як створити стартап».

До того ж, Prometheus спільно з медичною платформою INgenius запускають безкоштовний онлайн-курс «Коронавірусна інфекція: факти проти паніки».

- Masterclass. Платформа онлайн-уроків об’єднує фахівців світового масштабу – від нобелівського лауреата Пола Кругмана та письменника Ніла Геймана до актриси Наталі Портман та співачки Крістіни Агілери.

- «EdEra» – безкоштовні курси, які будуть цікаві всім – від школярів до людей різних професій, зокрема, юристів, економістів, викладачів.

-  «Europeana collections» – ресурс культурної спадщини Європи. Оцифровані матеріали тисячі європейських бібліотек, архівів і музеїв на одному сайті. Тематичні колекції картин, добірки творів авторів і навіть пошук зразків образотворчого мистецтва за домінуючим кольором. Тут також можна знайти лонгріди англійською про культурні процеси у світовій історії.

- «Відкрита книга» – онлайн-бібліотека української та світової класики.Ресурс без жодної реклами з літературними творами, які стали суспільним надбанням світової культури.

- "Слухай" -  онлайн-бібліотека аудіокниг української мовою. 

British Council. Онлайн-курси Британської Ради з безкоштовними сертифікатами (повністю фінансуються). Безкоштовні онлайн-курси з кращих університетів Великобританії.

- Duolingo. Безкоштовне вивчення англійської у ігровій формі.

Англійська для фанатів Гаррі Потера!

LearnEnglish. Граматику, тести, блоги, інструкції для правильної вимови можна знайти на LearnEnglish. Ресурс пропонує і прості уроки, і ігри, і спілкування у чаті.

BBC Learning English. Багато відео та аудіоматеріалів із прикріпленими текстами та транскрипцією ви зможете знайти на BBC Learning English. На цьому ресурсі є дуже цікавий курс історій для дітей. Цікаво, що тут можна читати і новини.

Livemocha. Підійде, якщо не хочеться слухати нудні лекції, адже це ціла соціальна мережа для тих, хто хоче підтягнути скіли з англійської. Тут можна познайомитись із вчителями, лінгвістами і просто людьми, які хочуть вивчити мову. Також можна знайти напарника, який допомагає тобі з англійською, а ти йому – з українською.

Bussu. Тут теж можна знайти англомовного співрозмовника, а крім англійської можна вивчати ще 10 мов. На цьому ресурсі тизбільших свій лексичний запас та поставиш вимову. Твої вправи перевірятиме носій мови, а ти, у свою чергу, його.

Мemrise. У ході навчання треба вибрати мем для кращого запам’ятовування слова або створити власний асоціативний образ. Потім потрібно виконати вправи на вибір правильної відповіді і сприйняття слова на слух.

ESLPod. Жива американська англійська мова, багато подкастів, які охоплюють всі сфери життя, завжди присутній гумор. Лексика за рахунок методу подачі досить легко засвоюється і закріплюється.

ЕxamEnglish. Підійде, якщо готуєтеся до міжнародного екзамену з англійської (IELTS, TOEFL, TOEIC).

Легко, як подивитися фільм:
Оroro.tv. Англійська за допомогою фільмів і популярних серіалів. У відеоплеєр вбудований перекладач, в якому потрібно вибрати зручну мову.

- Film-english. Сайт вивчення мови за допомогою короткометражок створив викладач англійської Кієран Донахью – лауреат низки престижних освітніх премій у Великобританії.

- TuneintoEnglish. Для меломанів – англійська за допомогою музики. Тут можна записувати тексти пісень під диктовку, співати караоке, знайти вправи до текстів та вгадувати, про яку пісню йдеться по діаграмах.

Loyalbooks. Більше 7000 безкоштовних аудіокниг англійською мовою.

ТЕАТР:
- Серед українських театрів онлайн-трансляції архівних записів почав публікувати Національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка. Трансляції починатимуться о 19.00.

Львівський театр ім. Леся Курбаса опублікував на своєму каналі в YouTube відеозаписи ранніх вистав.

Open Theatre, на сайті якого завжди можна знайти відеозаписи українських театральних, оперних, балетних вистав, трансляції з-за лаштунків, критику та інші матеріали, присвячені сценічному мистецтву.

Віденська опера теж починає трансляції своїх постановок.

КІНО:
- Шанувальники документального кіно можуть завітати на YouTube-канал кінооб’єднання BABYLON'13, де опубліковані стрічки, присвячені Революції Гідності та боротьбі з російською агресією проти України.

- У прямому ефірі телеканалу UA: Культура демонструють стрічки українських режисерів, які мали показати під час кінофестивалю Docudays UA.

- Вартий уваги канал проєкту Ukraїner, учасники якого організовують експедиції Україною, показують маловідомі місця та історії людей. У минулому році автори опублікували фільм “Ukraїner. The Movie”.

КОНЦЕРТ:
- Серед українських зірок у прямому ефірі виступила Юлія Саніна і "передала естафету" Тіні Кароль та Джамалі.

- Онлайн-концерт дав соліст британського гурту Coldplay Кріс Мартін, а співак Yungblud влаштував ціле шоу.

- Записи на сайті Берлінської філармонії до 31 березня є безкоштовними. Глядачі отримали доступ до всіх архівних концертів.

 

МУЗЕЙ:
- Серед українських проєктів привертає увагу "Музеї України просто неба". Завдяки ньому можна здійснити віртуальну подорож до семи музеїв під відкритим небом.

Музей Ханенків створив онлайн-прогулянки своїми експозиціями.

- Незвичайну екскурсію створили співробітники Британського музею, які оцифрували частину експонатів.

Французький Лувр пропонує кілька віртуальних турів приміщеннями та експозиціями.

Музей Тіссен-Борнеміса у Мадриді дав поціновувачам змогу побачити картини Рембрандта і організував онлайн-екскурсію виставкою, яка відкрилась нещодавно. 

- Через сайт Музею Ватикану можна дослідити Сікстинську капелу.

-  Подкасти "Освіта Києва". Просто та чесно про освіту столиці. Відтепер і в аудіо-форматі.

Слухай. Онлайн-бібліотека книг українською мовою.

Культурний лекторій. Знахідка для тих, хто цікавиться історією світу, літератури, кіно та мистецтва в цілому.

Radio Skovoroda. Можна послухати прямий ефір, тематичні плейлисти, або ж, власне, подкасти. Більшість із них присвячені мистецтву, музиці та відомим музикантам.

Акустика тіней. Кожен випуск триває трошки більше години і присвячений одному з видатних письменників, усього їх наразі 15.

Skrypin.UA. Розмови з відомими українцями. Політика, економіка, український гумор, інновації та технології, перспективи та недоліки української влади, новинки української літератури, юридичні та правові аспекти – це лише частина тем, які підіймаються у ефірі каналу.

 -5Books. Можна дізнатися з уст письменників, поетів та інших культурних діячів про те, що відбувається у сучасній українській літературі. Також присутні аудіоогляди на світові бестселлери та маловідомі книжки.

Аристократи. Є цілий розділ із подкастами кожної програми, які виходять чи виходили в ефір. Тут є передачі з новою музикою, інтерв’ю з музикантами, шоу, присвячене актуальним політичним та економічним подіям.

 -WAS.MEDIAЯкщо хочете дізнатися яка людина на смак і хто був першим українським тревел-блогером 250 років тому – варто послухати серію подкастів від історичного онлайн-журналу WAS.MEDIA.

Куншт. Науково-популярний журнал "Куншт" випустив три аудіоісторії про жінок-вчених: Марію Склодовську-Кюрі, Лізу Майтнер і Розалінд Франклін.

TheUkrainians. Молоді медіа-менеджери та журналісти розповідають про ключові виклики, з якими доводиться стикатися журналістам, а також про корисні інструменти та можливості для медійників.

Vertigo. Видання щотижня публікує подкасти про кіно та серіали. Також тут можна знайти обговорення фільмів та просто цікавих тем.

The Village Україна. «Простими словами» — серія розмов про психологію. У першому сезоні редактор видання та психолог говорять про емоції.

Філософський барабан. Про філософію із несподіваним поглядом на життя та буття. Філософія - це не нудно і зовсім не складно.Кожної програми автор із запрошеними гостями ( українські філософи, художники, журналісти) говорять про відомих мислителів і якими вони б були сьогодні.

 
Залишаємося вдома та проводимо час з користю! 

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.