Головна  →  Новини  →  5 серпня 2020

Підвищення професійної компетентності освітян України в контексті STEM-освіти від Київської МАН

Підвищення професійної компетентності освітян України в контексті STEM-освіти від Київської МАН

5 серпня 2020 року в рамках Одинадцятої  міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти» та виставки освіти за кордоном «World Edu», яка проходить у Київському Палаці Спорту, методист Київської МАН, бізнес-тренерка, коуч (ECF), фасилітаторка, засновниця компанії «Life&businessCoach» Наталія ДЗЮБА успішно провела для освітян України дві онлайн-конференції:

  • «Інформальна освіта педагога: як ефективно підвищувати кваліфікацію»;
  •  «ТРВЗ (теорія рішення винахідницьких задач)» .

Сучасні освітні технології підвищення кваліфікації педагогічних працівників ґрунтуються на компетентнісному підході, індивідуальній програмі розвитку педагога та формування його професійного профілю, який містить модель компетентностей. Саме тому темою вебінару «Інформальна освіта педагога: як ефективно підвищувати кваліфікацію» зацікавилась така велика кількість педагогів - 269 освітян України взяли участь у Zoom конференції.

Під час заходу учасники розглянули модель компетентностей  сучасного педагога (від Критичного мислення до Стратегічного мислення: Робота з інформацією- Аналітичне мислення- Креативне мислення- Планування та організація роботи - Орієнтація на результат - Комунікативна компетенція - Робота в команді - Системне мислення - Прийняття рішень - Когнітивна гнучкість - Емоційний інтелект) та опанували складові сучасних інноваційних технологій навчання . Найбільшу увагу було приділено розвитку компетентностей педагогів в контексті STEАM-освіти наукового спрямування та потенціалу особистості. 

Під час онлайн конференції педагоги дізнались про методи оцінювання компетентностей за двома шкалами:

-         Шкала оцінки компетентностей за методологією SHL ;

-          Шкала  «Екопси».

Питання, що обговорювались під час конференції:

1.       Модель компетентностей сучасного педагога.

2.       Спіральний розвиток компетентностей.

3.       Складові сучасних інноваційних технологій навчання.

4.       Як поєднуються технології та результат їх застосування: фасилітація + коучинг, кейс-метод + інструменти розвитку критичного мислення.

Під час вебінару «ТРВЗ (теорія рішення винахідницьких задач)», у якому  взяли участь 149 освітян України, учасники опанували алгоритмом роботи з задачами ТРВЗ та дізналися як застосовувати картки ТРВЗ для завдань учням на уроках.

ТРВЗ (теорія рішення винахідницьких задач ) заснована на системному підході, на глибокому вивченні системи, яку треба поліпшити. Системний аналіз вивчає системи будь-якої природи і будь-якої складності. Це - мислення, строго враховує всі положення системного підходу - всебічність, взаємопов'язаність, цілісність, багатоаспектність, що враховує вплив всіх значущих для даного розгляду систем і зв'язків на відміну від дитячого, нерозчленованого, синкретичного мислення. Вважається, що системне мислення - це найбільш виграшна риса діалектичного мислення. З точки зору системного підходу, об'єкти, що входять в дану систему повинні розглядатися і самі по собі і в зв'язку з багатьма іншими об'єктами і явищами. Жодна жива істота, жоден колектив, жодна машина не можуть існувати поза зв'язком зі своїм оточенням. Але описати і врахувати всі зв'язки практично неможливо, і теоретично безглуздо. Досить виділити тільки найбільш стійкі зв'язки, безпосередньо і значно впливають на рішення поставленого завдання і піддаються реальній оцінці. Ось для цієї конкретної мети і використовуються поняття системного підходу.

          Кожний педагог відкрив для себе алгоритм роботи з методом: сформулювати проблемне питання-обрати карти, найбільш притаманні напрямку роботи. Наталія Дзюба продемонстрували учасникам вебінару приклади карток, а їх 40 від Г. Альтшулєра.

Освітяни України подякували Наталії за корисно проведений час та отриманні сучасні знання. Дякуємо всім, хто долучився до наших заходів. Разом – ми команда. Команда однодумців, котрі обов’язково виховають покоління, яке веде Україну до розвитку та успіху!

 

Перейти до спискуВерсiя для друку