КМДА Київська міська державна адміністрація


11 березня 2021

Заклади освіти Києва запрошують долучитися до еко-флешмобу «Дерева замість квітів»

З 20 березня по 22 квітня 2021 року відбудеться II Всеукраїнський екологічний флешмоб «Дерева замість квітів». 

В рамках флешмобу школярі, вчителі, батьки, менеджери шкіл та небайдужі громадяни садитимуть дерева та кущі біля навчальних закладів. Мета флешмобу - створити зелений щит з дерев між автодорогами та навчальними закладами і так покращити якість повітря, яким дихають наші діти.

Перший флешмоб «Дерева замість квітів» відбувся восени 2019, коли команда ГО “Смарт Сіті Хаб” разом з учнями, батьками, освітянами висадили понад 1000 саджанців дерев та кущів.

Завдяки спільним зусиллям учасників акції навколо київських шкіл навесні розквітнуть декоративні яблуні, алея з кущів форзиції, спіреї, дейції та інші рослини. Основна ідея заходу — залучити учнів та їхніх батьків до активності, спрямованої на покращення якості повітря біля навчальних закладів, відновлення екосистеми України, а також розвитку екологічної свідомості людей.

Ідея флешмобу з'явилася після проведення аналізу якості повітря у 34 школах Києва. Результати дослідження показали, що в повітрі значно перевищена концентрація оксиду азоту, який є продуктом горіння палива. Оксид азоту – отруйний газ, тривалий контакт з яким викликає загальне ослаблення організму і може стати причиною небезпечних захворювань: дихальної недостатності, гаймориту, бронхіту, раку легень.

Одним із найефективніших способів розв’язання цієї проблеми є створення захисного бар’єру з дерев між дорогою та школою. Учасники флешмобу приносять саджанці дерев та кущів і, озброївшись рукавицями та лопатами, висаджують їх біля навчальних закладів.

За бажанням учасники можуть роздрукувати дизайнерську табличку, вказати назву саджанця та своє ім'я і прикріпити її поруч з майбутнім деревом.

Також ви можете завантажити та роздрукувати такі матеріали:

• інформаційний плакат про Флешмоб,

• список рекомендованих саджанців для висадки на території навчальних закладів,

• табличку на дерево,

• рекомендації з правильної висадки.

Усю інформацію можна знайти тут: https://cutt.ly/ur4UabB

Флешмоб є частиною глобальної програми з висадки 100 мільйонів дерев у 100 країнах світу, запропонованої на Всесвітньому щорічному економічному форумі в Давосі.

Долучайтеся до флешмобу та станьте ключовою особою заходу з наймаштабнішого висадження дерев. Майбутнє нових поколінь залежить виключно від нас!

Організатори шукають партнерів та спонсорів, які готові долучитися до Акції і сприяти покращенню екологічної ситуації в місті.

Щоб долучитися до флешмобу необхідно:

  • Поділитися інформацією про акцію з однокласниками, батьками, колегами.
  • Донести деталі акції до адміністрації навчального закладу та узгодити породу і кількість дерев та кущів, які плануєте посадити.
  • За потреби об’єднатися у групи для централізованої закупки саджанців та координації акції.
  • Завчасно підготувати ділянку біля навчального закладу та всі необхідні інструменти для посадки.
  • У визначений день посадити придбані саджанці.
  • Сфотографуйте висаджену рослину, зазначте навчальний заклад та поділіться чудовими світлинами у соцмережах з хештегом #деревазамістьквітів. 

Реєстраційна форма: https://forms.gle/p4pD62qpfqdVAuXf7

Якщо ж ви хочете долучитися до Флешмобу у якості партнерів чи спонсорів і заявити про себе як про соціально відповідальну компанію, зверніться за деталями до координаторів акції:

Кристина Ковкрак 096-296-83-04/095-173-05-26 (Телеграм) [email protected].



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.