Головна  →  Новини  →  22 жовтня 2021

Київська МАН запрошує до нової секції – «Кіберпсихологія»!

Кіберпсихологія - це новий напрям у психології, який утворився на «перехресті» психології та ІТ та увібрав усе найновіше, що створено і розробляється ІТ-індустрією, для того, щоб проаналізувати це з точки зору психології. Якою є наша психіка у взаємодії з віртуальним світом і новими гібридними об'єктами  - роботами, розумними речами, ботами, зі штучним інтелектом? Як формується кіберпростір, у якому відбувається велика частина нашого життя?  Які ідеї лежать в основі нашого бачення та взаємодії з ним? Віртуальна реальність і ігровий дизайн, імерсивні технології і людські стосунки, кібергроші, кіберспорт і психологія азарту – це стане предметом вивчення у новій секції «Кіберпсихологія», яка відтепер діятиме у відділенні безпеки і оборони Київської МАН.

Увесь світ віртуалізується, цифровізація суспільства і освіти набирає шалених обертів. Те, що вчора було лише кіберпанком, зустрічалося в фантастичних фільмах та комп’ютерних іграх, сьогодні стає матеріальною реальністю найближчого оточення: віртуальні секретарі, розумні роботи-речі; у кожній кишені власний штучний інтелект у смартфоні, звичними стали фітнес-браслети, смарт-годинники, гугл-карти та інші гаджети і застосунки. Розумними стають не лише пилососи, але цілі заводи і міста. Нові покоління зростають, отримуючи інформацію і засвоюючи зразки поведінки з інтернету.

Навчання в секції «Кіберпсихологія» передбачає формування системи знань про психологічні особливості взаємодії людини з кіберсвітом – штучно створеними інформаційно-технічними об’єктами і системами, які змінюють наше життя і суспільство. Навчання зорієнтовано на пошук, сприймання, критичний аналіз, адекватне оцінювання та осмислення різноманітних кібер-технологій (гейміфікації, віртуальної та доданої реальності, імерсивних технологій, робототехніки), а також створення безпечних кіберпрактик на основі усвідомленої системи цінностей і переконань у взаємодії з іншими людьми.

За допомогою курсу кіберпсихології формується ціннісна смислова саморегуляція – основний психологічний механізм, який допомагає розвивати особистість і протистояти негативним наслідкам кіберсоціалізації, мотивує застосування здобутих знань у практичній діяльності.

Спрямовувати юнацькі дослідження у цій галузі буде керівник секції Дятел Надія Леонідівна, молодший науковий співробітник лабораторії психології масової комунікації та медіаосвіти Інституту соціальної та  політичної психології НАПН України.

Приходьте, щоб разом розібратися в майбутньому і бути в ньому щасливими.

Перейти до спискуВерсiя для друку