Головна  →  Новини  →  5 грудня 2021

5 грудня - Міжнародний день волонтера

Відзначення Міжнародного дня волонтера започаткувала Генеральна Асамблея ООН в 1985 році. Тоді на 40-й сесії у спеціальній резолюції міжнародна спільнота запропонувала урядам відзначати 5 грудня як «Міжнародний день волонтерів в ім'я економічного і соціального розвитку» і закликала здійснювати заходи для спонукання людей у всіх сферах діяльності пропонувати свої послуги у якості волонтерів.

Волонтер – у перекладі з англійської означає добровільний помічник. Відносини, пов'язані з провадженням волонтерської діяльності в Україні, регулюються Законом України «Про волонтерську діяльність» від 19 квітня 2011року № 3236-VI. Відповідно до закону волонтерська діяльність - добровільна, соціально спрямована, неприбуткова діяльність, що здійснюється волонтерами шляхом надання волонтерської допомоги. Волонтерська допомога - роботи та послуги, що безоплатно виконуються і надаються волонтерами. Волонтерська діяльність є формою благодійної діяльності.

Волонтерами можуть стати громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, які є дієздатними. Особи віком від 14 до 18 років здійснюють волонтерську діяльність за згодою батьків (усиновлювачів), прийомних батьків, батьків-вихователів або піклувальника. Особи віком від 14 до 18 років не можуть надавати волонтерську допомогу за напрямами, визначеними абзацами восьмим та дев’ятим частини третьої статті 1 вказаного Закону, а також у медичних закладах.

Волонтери віддають суспільству свій талант, час, енергію, не чекаючи винагороди. Це люди, які безоплатно працюють там, де потрібна їхня допомога. Волонтерство – це не робота, а покликання. Це спосіб життя і мислення. Небайдужість до чужої біди, причетність і співпереживання - те, що веде волонтерів вперед. 

Зі святом! Міцного здоров'я вам та вашим родинам!

Перейти до спискуВерсiя для друку