Головна  →  Новини  →  11 лютого 2022

До Міжнародного дня жінок та дівчат у науці

Однією з чудових традицій Київської МАН стало щорічне відзначення Міжнародного дня жінок та дівчат у науці, який за рішенням ООН святкується 11 лютого (International Day of Women and Girls in Science).

2019 року саме на честь цього Дня Київська МАН започаткувала конкурс «Освітні Амбасадорки Київської МАН» для дівчат-вихованок різних наукових відділень. Девіз конкурсу: «Гендерна рівність та лідерство дівчат  у науці, освіті, професіях!» Його учасниці мають стати Амбасадорками наукової освіти, які особистим прикладом надихають та мотивують своїх однолітків.

Варто відзначити, що сьогодні це вже не просто конкурс, котрий Київська Мала академія наук учнівської молоді щороку проводить серед своїх вихованок, а платформа, з якої Освітні Амбасадорки КМАН мають змогу звернутись до своїх однолітків, нести в суспільство ідею про престиж освіти, знань та професійних компетенцій, доводити всім, що займатися наукою та освітніми проєктами – цікаво і круто

З  березня 2021 року на Емігрантському радіо виходить програма з символічною назвою «Амбасадорки PLANET», яка спрямована до молоді всього світу. В ній  мова йде про пошук свого шляху в житті й саморозвиток, про освіту та науку, про творчість і мрії, про можливості та їх використання. Гостями та співрозмовниками Амбасадорок стають ті, хто на власному досвіді знають що таке досягнення та шлях до них. Ведучою першого випуску «Амбасадорки PLANET була  Ірина Биховченко,  фіналістка конкурсу «Освітні Амбасадорки Київської МАН 2020», стипендіатка премії мера Києва за особливі досягнення у культурі.

Освітні Амбасадорки Київської МАН постійно беруть участь у науково-технічних конкурсах і виставках, виступають на міжнародних й національних форумах і конференціях, дають інтерв'ю і діляться досвідом! Згадаємо лише деяких із них:

Ксенія Абрамович - Молодіжний̆ Посол миру, Голова 5-7 Конгресів юних посланців миру, та Емілі Голубєва – член Молодіжної̈ контактної̈ групи за підтримки ОБСЄ в Україні. Ці дівчата були фіналістками конкурсу у 2019 році.

А фіналістки 2020 року Ірина  Биховченко та Еміне Аджиєва разом з  керівницею проєкту «Освітні Амбасадорки Київської МАН» Інесою Пустоваловою брали участь у масштабній події для ділових жінок SHE Congress 2020. (https://www.facebook.com/SHEcongress/)

Переможниця конкурсу-2020 Євгенія Анастасія Рудик та тогорічні учасниці фіналу Діана Кравченко та Анна Гусак були спікерками онлайн конференції лідерів покоління Z «Завтра 2020» - майданчику, де збираються підлітки, які попри свій вік та обставини запускають стартапи, роблять наукові відкриття, перемагають в олімпіадах світового рівня та крок за кроком будують нову реальність для бізнесу та суспільства. 27 лютого 2022 естафету підхопить Софія Павлова, вона буде спікеркою на конференції «Завтра 2022».

Окремої уваги заслуговує Освітня Амбасадорка 2021 Олена Коваленко. Олена – засновниця командного волонтерського проєкту «UniTeer project», рекордсменка Київської МАН 2021 року з кількості перемог на міжнародних конкурсах, авторка проєкту «Універсальна система для перетворення механічних коливань дерев в електроенергію», на розроблений за яким пристрій було отримано патент. А ще вона стала авторкою найкращого есе про докторку медичних наук, професорку, членкиню-кореспондентку НАН України, завідувачку відділу цитології Інституту фізіології  ім. О.О. Богомольця НАН України Галину Скибо і перемогла в конкурсі, що проходив у рамках освітнього арт-проєкту «Наука – це вона»,  започаткований STEM is FEM за підтримки міжнародних організацій ООН Жінки в Україні та Дитячого фонду ООН в Україні. Вперше за час існування проєкту «Освітні Амбасадорки Київської МАН» Олена Коваленко та Інеса Пустовалова взяли участь у Chicago Sister Sites Virtual Ambassador Summit 2021 (http://www.chicagosistercities.com/summit-faq/).

Фіналістки 2021 року:

Букрєєва Марія - активна діячка міжнародних проєктів «Дитячо-юнацький̆ Форум М18 «МЕНШІ 18 – МИ МОЖЕМО БІЛЬШЕ!»», «Україна очима молодих», «Права людини: здобутки, проблеми та перспективи».

Віолетта Кукуруза - авторка проєкту літературної кав’ярні  "Енеїда" та ведуча авторської радіопрограми про те, як змінити себе, свою країну та цілий світ на краще «Країну в ТОП»!

Аліна Вороніна за запрошенням своєї менторки Інни Перехрест взяла участь у міжнародній конференції Всесвітньої Федерації рієлторів (FIABCI) у Ташкенті, де стала наймолодшою презентаторкою свого проєкту «Безконтактна система керування ліфтами».

Освітні Амбасадорки Київської МАН були запрошені до Іnspirational Talk “Girls in Science and Technology”, на першу подію із циклу відкритих зустрічей у рамках глобальної ініціативи UNICEF Ukraine  “GenerationUnlimited”.

До міжнародного дня дівчат у жовтні 2021 року Київська Мала академія наук, рух HeForShe від UN Women Ukraine, Українська асоціація представниць правоохоронних органів (УАППО) та ГО «Українські дівчата лідерки» провели захід «Стереотипи не вирішують за тебе».  Так, Освітні Амбасадорки Київської МАН ламають всі стереотипи, в них поєднались вишукані образи  й натхненна творчість, наукові пошуки й просвітницька діяльність. Їхні досягнення надихають, а наукові дослідження та проєкти отримують  визнання й нагороди на міжнародних конкурсах та олімпіадах. Своєю діяльністю вони показують, який безмежний потенціал має гендерна рівність у науці. 

Успіхів вам, дорогі наші Амбасадорки! Завжди будьте такими ж цілеспрямованими  та наполегливими! І тоді  українські дівчата й жінки у науці будуть неперевершеними у світі!

 

Перейти до спискуВерсiя для друку