Головна  →  Новини  →  6 червня 2022

Міжнародний фестиваль-конкурс "Прес-весна на Дніпрових схилах"-2022: Підводимо підсумки

ПресвеснаПеремоги! Під таким гаслом у кінці травня відбувся ювілейний ХX-й Міжнародний фестиваль-конкурс дитячо-юнацької журналістики «Прес-весна на Дніпрових схилах», переможцями якого стали 46 призерів з різних країн світу.

6-го червня, в День журналіста, стали відомі також імена більш як 50 лауреатів спецпремій. Зустріч, пройшла у змішаному форматі у Київському Палаці дітей та юнацтва.

Щороку, на старті, організатори фесту обирають нову актуальну тему. Цьогорічна ювілейна тема ― «Світ у новому форматі» ― стала пророчою. В кінці лютого життєві плани організаторам фестивалю-конкурсу, як і всім українцям, перекреслила війна. Але команда фесту прийняла цей виклик і фестиваль відбувся в онлайн-форматі.

Починаючи з грудня і до травня, навіть в умовах жорстокої війни, було організовано професійний журналістський марафон «#ПресвеснаПеремоги». До традиційних пресвесняних зустрічей долучилися члени журі фестивалю-конкурсу, лідери думок, викладачі профільних закладів вищої освіти; медіатренери, відомі журналісти, продюсери, режисери, актори, письменники, блогери, які поділилися своїм досвідом та секретами майстерності. Відбулося більше сорока зустрічей тривалістю у 202 години.

На конкурс фестивалю, у десяти номінаціях, надійшло понад 500 робіт від учасників із 14 країн: Польщі, Чехії, Німеччини, Албанії, Словенії, Швеції, Данії, США, Казахстану, Узбекистану, Азербайджану, Болгарії, Литви та України. Роботи оцінювало професійне міжнародне журі, у складі якого: кіномитці й літератори, фахівці з медіаосвіти й фактчекінгу, реклами та піару, інтернет-журналістики, smm-просування тощо.

У рамках фестивалю народився мініпроєкт «Щоденники війни», продиктований часом, аби донести світові правду про війну в Україні. Педагоги та вихованці агентства «ЮН-ПРЕС» Київського Палацу почали збирати (не)дитячі історії тих, чиї плани та мрії змінила війна. Збір життєвих історій триває й досі, навіть після закінчення фестивалю. Їх не можна оцінити за звичайною шкалою конкурсу. Вони ― безцінні, як свідоцтва людської невмотивованої жорстокості й потужно організованої пропагандистської кампанії, направленої на знищення цілої нації.

Програма фестивалю ― 2022, була насичена новими сенсами. Це, зокрема, альманах фестивальних зустрічей «Світ у новому форматі» ― про організацію та проведення марафону та онлайн-подорож залами Національного музею історії України у Другій світовій війні в проєкті «Україна ― розп’яття». Традиційно представники профільних закладів вищої освіти презентували можливість вступу на пільговій основі під гаслом фестивалю ― «Стань студентом у травні!».

Учасників фестивалю привітали представники влади та партнери фестивалю: Валентин Мондриївський, заступник голови КМДА; Олена Фіданян, директорка Департаменту освіти і науки м. Києва; Сергій Томіленко, голова Національної спілки журналістів України, Богдан Червак, перший заступник голови Держкомтелерадіо України, Адам Кохер, директор Палацу молоді імені Юліана Тувіма (м. Лодзь, Польща) та багато інших давніх і нових друзів фестивалю.

Завершили фестивальну програму патріотичною кінотекою сучасного українського кінематографу ― «Радимо!».

Про детальний перебіг фестивальних подій та імена призерів ви можете дізнатися, переглянувши відеотрансляцію за покликанням https://youtu.be/Ot_BlBD2Hx8.

Також під час заходу вихованці Інформаційно-творчого агентства " Юн - прес" отримали почесні нагороди

"Сузір’я Палацу 2022".
 
"Сузір’я Палацу 2022" - це щорічна нагорода Київського палацу дітей та юнацтва найкращим вихованцям.

 Списки переможців 20-го Міжнародного фестивалю-конкурсу дитячо-юнацької журналістики «Прес-весна на Дніпрових схилах»

Автор тексту: Жанна Сташко, ІТА ЮН-ПРЕС КПДЮ

 

Перейти до спискуВерсiя для друку