КМДА Київська міська державна адміністрація


28 червня 2022

Першу міжнародну літню наукову школу Київської МАН проведено!

Найкращі музеї України та Центр науки у Варшаві відкрили свої віртуальні двері для юних дослідників Києва та України: наприкінці червня протягом тижня вихованці Київської МАН та діти з інших регіонів України, їх батьки та педагоги взяли участь у Першій Міжнародній літній науковій школі з музейної педагогіки, організатором якої виступила Київська МАН із партнерами. Проєкт поєднав 47 школярів нашої держави та близько 20 їх педагогів та батьків.

Діти зустрілися з науковими співробітниками Національних заповідників «Софія Київська», історико-культурного заповідника «Києво-Печерська Лавра», Педагогічного музею України, освітянського музею Бориса Грінченка, літературно-меморіального будинку-музею Тараса Шевченка, Національного художнього музею України. Особливо значущими для МАНівців були віртуальні екскурсії до Першого державного «Музею науки» Національного центру Мала академія наук України та – родзинка школи! – до Центру науки «Коперник» у Варшаві.

Для всіх учасників Школи було проведено тренінг «Психологічна підтримка засобами музейної педагогіки» (автор – Любов Найдьонова, доктор психологічних наук, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України, керівник секції «Медіапсихологія» Київської МАН), який сприяв збереженню пружності  дитячої психіки в надзвичайних умовах.

Окрім того, що учасники школи віртуально ознайомились із колекціями цих музеїв, вони навчилися елементам музейної справи: дізналися, як організовано роботу цих закладів, що потрібно робити, аби залучати відвідувачів, та ін.. Діти шукали у родинній спадщині експонати для віртуального музею «Моя Батьківщина -- Україна», створили Педагогічну мапу України (причому, виконуючи завдання «Іменем кого з педагогів ви б назвали вулицю у своєму місті?», юні музеєзнавці пропонували навіть прізвища власних вчителів!), а наприкінці роботи школи діти створили онлайн музей, який складається з трьох розділів:

  • Етнографічна експозиція (експонати-сімейні реліквії);
  • Педагогічна мапа України;
  • Портретна галерея історичних та культурних діячів України.

Найвищим визнанням музейної творчості юних українських пошуковців стало те, що цей віртуальний музей стане однією зі складових освітніх проєктів Педагогічного музею України!

На завершення роботи школи випускницею Київської МАН 2014 року було проведено соціологічне опитування «Музей і молодь» і оголошено його результати.

Можливо, пройде зовсім небагато часу – і хтось із учасників цієї школи поповнить плеяду українських колекціонерів Ханенків, Терещенка та ін., які заснували музеї, котрі й на сьогоднішній день є візитівкою українських культурних скарбниць…

Автор тексту - Київська Мала академія наук учнівської молоді 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.