Головна  →  Новини  →  8 березня 2023

Офіційна заява Департаменту освіти і науки м. Києва щодо утисків освітян столиці правоохоронними органами

Офіційна заява Департаменту освіти і науки м. Києва щодо утисків освітян столиці правоохоронними органами

Освітянська спільнота столиці (понад 70 тисяч працівників) обурена безпідставними ганебними утисками з боку правоохоронців, які ґрунтуються на сумнівних експертизах та недостовірних фактах.

За останні три роки, враховуючи й рік повномасштабного вторгнення росії, правоохоронці провели десятки обшуків у структурах освітньої галузі Києва, неодноразово заявляючи про «злочинні групи», які діяли тут, висуваючи публічні звинувачення, але жодної справи не довели до суду і навіть не вибачились.

Чергова масована атака правоохоронців на освітян столиці вже торкнулась 7 із 10 районів міста і, судячи з усього, вони не планують зупинятись. Цього разу предметом їхніх нападів стало облаштування укриттів у школах та створення пунктів обігріву в закладах освіти. Головні претензії – ціни на закупівлю вбиралень, лавок та генераторів. Період облаштування укриттів був занадто короткий, тому освітяни столиці мали протягом двох місяців, включно з процедурами про оголошення торгів, придбати для понад 700 закладів освіти все необхідне в укриття (і вище перераховані товари як мінімум мали бути в наявності). І це в той час, коли завдяки силам персоналу закладів освіти, укриття в школах почали працювати для мешканців столиці ще з лютого 2022 року. Тому ми маємо подякувати керівникам освітніх установ та їх колегам, які у стислі терміни воєнного часу справились із завданням організації безпечного середовища для киян!

Щодо організації пунктів обігріву, то тут терміни виконання, поставлені державною владою, були ще жорсткішими, а кошти не були передбачені бюджетом. Тому в найкоротший термін освітні управлінці знайшли можливість придбати все необхідне з того, що було в Україні, і показати «перевіряючим» від центральної влади, яка не виділила на облаштування «пунктів незламності» ні копійки з держбюджету -2022, що ми спроможні організувати протягом тижня 430 забезпечених необхідним міських центрів обігріву.

Ми вимагаємо від правоохоронців:

  • припинити безпідставні утиски та переслідування освітян;
  • не використовувати «сумнівних» експертів для  підготовки експертиз відірваних від реальності, для обґрунтування відкриття кримінальних справ;
  • припинити робити заяви про так звані «скоєні злочини» до завершення розслідування;
  • утриматись від відсторонення з посад чи арешту освітян без доведення провини;
  • не маніпулювати суспільною думкою та оприлюднювати лише перевірену інформацію.

Поважайте честь та гідність працівників освіти!

Освітяни Києва щоденно навчають майже 500 тисяч учнів/вихованців/студентів: 200 тисяч - очно, 300 тисяч - в інших форматах.

Шановні колеги! Шануймося, бо ми того варті!

Разом до Перемоги України!

Тримаймо освітній стрій 24/7!

Перейти до спискуВерсiя для друку