КМДА Київська міська державна адміністрація


14 березня 2023

Учні 8-11 класів столичних закладів освіти пройшли опитування щодо мовного середовища: 95% відчуває гордість за свою країну і 76% вважає, що українська мова повинна бути єдиною державною

У столичних закладах освіти пройшло опитування щодо  української мови та мовного середовища учнівської молоді у повсякденному житті. Участь в опитуванні  взяли більше 25 тисяч учнів 8–11 класів закладів загальної середньої освіти столиці. Про це інформує Департамент освіти і науки КМДА.

Опитування проводилося із 23 лютого до 5 березня 2023 року. Інформацію збирали методом онлайн-анкетування, яке було розміщене на головній сторінці сайту КНП «Освітня агенція міста Києва». Варто зазначити, що 22% респондентів – внутрішньо переміщені особи.

Так, згідно з результатами опитування майже всі учні (95%) відчувають гордість за свою країну. У порівняні з попередньою хвилею дослідження цей показник збільшився удвічі – на 46%. Окрім цього, частка осіб, які пишаються Україною як державою, є найвищою за весь період проведення досліджень (починаючи з 2014 року).

Учні насамперед вбачають у понятті «патріотизм» працю на добробут своєї держави (69%). Для майже половини опитаних (49%) спілкування державною мовою є важливою складовою патріотизму.

Загалом більшість учнів (76%) вважає, що українська мова повинна бути єдиною державною в Україні. Респонденти вважають українську мову важливою, тому що вона об’єднує українське суспільство (67%).

86% учнів зазначають, що більшість їхнього оточення спілкуються в тій чи іншій мірі українською мовою.

Важливим напрямом, на який потрібно звернути особливу увагу, є використання української мови учнями в повсякденні. Якщо при перегляді фільмів або читанні літератури більше 754 опитуваних в той чи іншій мірі обирають саме україномовний контент, то в спілкуванні з друзями майже 40 відсотків практично не використовують рідну мову, а в соцмережах 36% обирають винятково іноземні мови. І по цим напрямам суттєвої динаміки змін поки що немає.

Нагадаємо, у Києві працюють над створенням Концепції ствердження української мови в усіх сферах суспільного життя столиці на 2023-2025 роки. Її розробкою місто займається спільно з Уповноваженим із захисту державної мови, науковцями та громадськістю. У рамках розробки концепції опитування щодо використання української мови проходило також у застосунку «Київ Цифровий».



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.