Головна  →  Новини  →  16 жовтня 2015

Інформація про підтримку внутрішньо переміщених осіб у місті Києві

Інформація про підтримку внутрішньо переміщених осіб у місті Києві

Забезпечення доступу внутрішньо переміщених осіб до якісної освіти в місті Києві

Станом на 22.09.2015 на навчання та виховання до навчальних закладів міста Києва зараховано 11043 осіб, які прибули зі східних регіонів України (Донецької та Луганської областей) та АР Крим.

У тому числі:

- з АР Крим – 656 осіб;

- з Донецької та Луганської областей – 10387 осіб.

Інформація в розрізі освітніх рівнів:

Дошкільна освіта.До дошкільних навчальних закладів комунальної форми власності зараховано 2975 дітей, у тому числі – з АР Крим – 171 дитина, з Донецької та Луганської областей – 2804 дітей.

Зарахування дітей здійснюється першочергово і позачергово.

У Києві працює система електронного запису дітей до дошкільних навчальних закладів комунальної форми власності. Станом на  сьогодні  черга складає понад 12 тисяч дітей. Однак діти з сімей внутрішньо переміщених осіб зараховуються поза електронною реєстрацію. Підставою для зарахування є лише довідка з соціальної служби за місцем проживання про отримання статусу внутрішньо переміщеної особи.

Загальна середня освіта. До загальноосвітніх навчальних закладів комунальної форми власності зараховано 7582 учні, в тому числі – з АР Крим – 450 осіб, з Донецької та Луганської областей – 7132 осіб. Зарахування відбувається позачергово з урахуванням попереднього профілю навчання учнів.

У системі середньої освіти працевлаштовано 270 педагогічних працівників з числа внутрішньо переміщених осіб.

Професійно-технічна освіта.Усі громадяни, які звернулися за наданням доступу до навчання і надали необхідні документи, були зараховані до професійно-технічних навчальних закладів міста Києва. Станом на 22.09.2015  у системі професійно-технічної освіти навчається 220 осіб з числа внутрішньо переміщених осіб.

Постійно проводиться моніторинг місць проживання  учнів та надається невідкладна допомога тим, хто її потребує:  80 учнів мешкають у гуртожитках навчальних закладів; 51 проживають у родичів, друзів, знайомих; 78 самостійно або в складі родин винаймають житло; родини 4 учнів переїхали на постійне місце проживання до Києва; для 4 учнів Київського вищого професійного училища технологій та дизайну одягу з числа сиріт Народними депутатами України викуплена житлова площа; 3 учні проживають у соціальному житлі.

Вища освіта.До комунальної власності територіальної громади міста Києва належить єдиний вищий навчальний заклад ІV рівня акредитації – Київський університет імені Бориса Грінченка, у якому навчаються 266 студентів з числа внутрішньо переміщених осіб, у тому числі: з АР Крим – 24 особи, з Донецької та Луганської областей – 242 особи.

Київський університет імені Бориса Грінченка власних гуртожитків не має. Однак, усім студентам зазначеної категорії, яким необхідне житло, першочергово надається місце в орендованому вищим навчальним закладом соціальному гуртожитку за адресою вул. Лепсе, 46.

Студентам постійно надається матеріальна допомога з коштів профспілкової організації.

Оздоровлення

У 2015 році з бюджету міста Києва на фінансування літньої кампанії з оздоровлення та відпочинку дітей було виділено 29 млн грн. Цьогорічна кампанія з оздоровлення відрізнялася високою якістю програми відпочинку, яка базувалася на принципах національно-патріотичного виховання дітей.

Окрема увага була приділена дітям киян-учасників АТО, а також дітям із числа переселенців. Для майже 300 дітей було організовано відпочинок за кордоном:

-  у Федеративній Республіці Німеччина (м. Мюнхен) з 09.07 до 15.07.2015 (3 дитини з районів проведення АТО). Організатори: альянс «Арена Баварія - Мюнхен».

-  у Республіці Польщі (м. Закопане) з 17 – 30 серпня 2015 року. 25 дітей, батьки, яких загинули та важкопоранені під час проведення АТО. Організатори: ГО «Ротарі клуб».

-  на Адріатичному узбережжі Хорватії з 26 серпня до 14 вересня 2015 року. 43 дитини із числа внутрішньо переміщених, соціально незахищених сімей зі сходу України. Організатори: Посольство України в Республіці Хорватія.

у Йорданії з 08.08 до 14.08.2015. Участь народного вокально-хореографічного художнього колективу «Зернятко» Будинку дитячої творчості «Вітряні гори» Подільського району (11 дітей, 1 супроводжуючий). Запрошення Посольства України в Йорданському Хашимітському Королівстві.

Понад 2 млн. грн. міська влада виділила на забезпечення відпочинку 350 столичних школярів в Україні (Херсонська область).

До оздоровлення та відпочинку дітей були залучені БФ «Берегиня життя», Фундація «Крим», ВБФ «Волонтерське об’єднання «Крила» БО «Свєточ» ГО «Київська міська спілка ветеранів АТО» та інші благодійні фонди та організації, які організовували оздоровлення дітей учасників антитерористичної операції та дітей з обмеженими можливостями в Україні та за кордоном.

ГО «Гуманітарний штаб надання допомоги вимушено переселеним особам» організував дитячу спортивну відпочинкову програму «Атек» для дітей із внутрішньо переміщених сімей, в якій взяло участь 240 дітей.  КМЦСССДМ організував навчання для керівників груп цього табору; 4 інтерактивні соціально-культурні заходи; культурну програму (екскурсії, похід в кінотеатр, музей води, музей братів Кличко, на виставку квітів) для 105 дітей  із зони АТО, які поверталися до Донецької області після відпочинку в таборах Рівненської області, Грузії і Литви.

Літні мовні табори при навчальних закладах.

З 2 по 25 червня на базі 92 навчальних закладів працювали мовні табори, у яких відпочивали та навчалися – 6 727 дітей. До роботи в мовних таборах було залучено 24 студентів-волонтерів та 536 вчителів. Мова навчання у таборах: англійська, німецька, французька, іспанська, іврит, китайська, новогрецька.

Відпочинок на безоплатній основі отримали: діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування та діти із малозабезпечених сімей, діти з особливими освітніми потребами, які навчаються в спеціальних та інклюзивних класах, діти із сімей киян – учасників антитерористичної операції та діти із сімей загиблих (померлих) киян, які брали участь у проведенні антитерористичної операції.

Виховання патріотизму, активної громадянської позиції

та толерантності

  У системі загальної середньої освіти проведено заходи інформаційного, просвітницького та виховного характеру:

відкрито меморіальні дошки героям Майдану та воєнних дій на сході та півдні України, які навчалися у школах столиці;

започатковано низку заходів патріотичного спрямування: Національно-патріотичний проект учнівської молоді Києва "Нам Україна вище над усе!", Національно-патріотичний форум «Два покоління - дві війни», Благодійний вернісаж  на підтримку київських учителів – учасників АТО та ін.;

проведено благодійні акції: «Школи Києва – бійцям АТО!»; зустрічі учнівської молоді столиці з бійцями 12-го Батальйону територіальної оборони Києва – членами громадської організації «Київська міська спілка ветеранів АТО»;  збір та передача макулатури; "Подаруй свого Янгола Героям Небесної Сотні"; зустріч учнівської молоді столиці з мамою та сестрою Героя України Надії Савченко «З Надією в серці – з вірою в Перемогу!»; «Великодній кошик - бійцям АТО, дітям із Сходу України»; день довкілля на території Меморіального парку пам'яті жертв Чорнобиля за участю лідерів учнівського самоврядування Києва та представників громадської організації «Київська міська спілка ветеранів АТО»; флешмоби "Маки Пам’яті" на Майдані Незалежності; "Мак Пам’яті" для жителів Слов’янська та бійців Національної гвардії; парад військово-патріотичних клубів на території Меморіального комплексу «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років». До Дня захисту дітей (1 червня) та Дня Знань (1 вересня) через волонтерів у зону АТО від київських школярів передано книги, зошити, альбоми, фарби, ручки та олівці.

-  започатковано шефську допомогу військовим госпіталям міста Києва.

Через волонтерів у зону АТО та раненим бійцям у військових госпіталях передано матеріальну допомогу, речі (продукти харчування, одяг, засоби гігієни, антисептичні засоби, телефонні картки тощо), дитячі малюнки, аплікації, обереги, листи. У військових госпіталях для поранених бійців АТО учнями навчальних закладів міста проведено низку концертних програм.

- учні профтехучилищ власноруч виготовили 14 пічок, інструменти (лопати, кирки, сокири), ювелірні вироби у формі тризуба, а також пошили 40 комплектів теплої білизни.

 

Реалізація молодіжної політики

Робота з молоддю столиці проводиться відповідно до Міської цільової програми підтримки сім’ї та молоді на 2012-2016 роки, затвердженої рішенням Київської міської ради від 20 вересня 2012 року № 8289. Відповідно до напрямів діяльності програми функціонують Київський міський центр сім’ї “Родинний дім” та Київський молодіжний центр.

Означеними установами проводиться відповідна робота з вирішення питань щодо внутрішньо-переміщених осіб та соціально-незахищених сімей зі східних областей України та Криму.

Проведена робота Київським міським центром сім'ї «Родинний дім»:

• надано індивідуальні консультації психологів та юристів за запитами та зверненнями громадян. З метою оптимізації звернень громадян створено онлайн-консультування: скайп КМЦС «Родинний дім»: rodyniy.dim;

• з 2014 року на базі Київського міського центру сім’ї «Родинний дім» за адресою: м. Київ, вул. Салютна, 11- А працює Центр гуманітарної допомоги, який створено за ініціативи громадськості та підтримки виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації);

 • з метою отримання нового досвіду щодо відкриття власної справи вимушених переселенців залучено до програми: «Почни власну справу»;

•  організовано культурно-мистецьку акцію до новорічно-різдвяних свят для дітей, батьки яких знаходяться в зоні АТО «Новорічна казка» в Київському міському будинку учителя (450 ос.);

• проведено творчі майстер-класи для дітей, молоді м. Києва «Зроби оберіг-зігрій серце бійця АТО» (210 ос.);  

• проведено інформаційно-просвітницьку роботу для кримсько-татарського населення (450 ос.);

• проведено 2 благодійних вечора «Родина - родині» на підтримку родин, що втратили рідних в зоні АТО (650 ос.);

• здійснено психологічний супровід членів  родин Героїв Небесної Сотні (20 ос.);

• проведено флеш-моб “Подаруй свого Янгола Героям Небесної Сотні” (140 ос. -/25родин/);

• проведено акцію «Історія видатних сучасників», для родин тимчасово переміщених з АР Крим в музеї Братів Кличко (45 ос.);

• залучено тимчасово переміщених осіб до участі в заходах (культурно-мистецька акція «Весняні переспіви», приурочена до Міжнародного жіночого дня 8 Березня та вшанування жінок; культурно-мистецька акція до Дня Матері та Міжнародного дня сім’ї; Всеукраїнський день родини);

• проведено заняття з формування здорового способу життя для малечі віком від 6 до 9 рок з сімей тимчасово переміщених осіб «Здоров’я Ваших дітей!» (20 ос.);

• залучено внутрішньо-переміщених осіб до участі в: круглому столі-семінарі «Роль жінки у встановленні суспільних стосунків довіри та взаєморозуміння» в КМДА (8 ос.); конференції на тему: «Київ – столиця європейських стандартів рівності та справедливості» (12 ос.)

• здійснено підтримку та участь в проведенні фестивалю «Сімейне коло» для родин тимчасово переміщених зі східних регіонів України та АР Крим  (20 ос.);

• залучено до заключного етапу  міського конкурсу творчих робіт родин міста Києва на тему: «Україна – держава моя» з нагоди Дня незалежності України в Колонній залі Київської міської ради  (82 ос.);

• організовано культурно-мистецьку акцію для дітей тимчасово переміщених зі східних регіонів України, АР Крим на Михайлівській площі (200 ос.);

• організовано екскурсії для дітей внутрішньо-переміщених осіб до денного табору Межигір’я протягом липня–серпня 2015 року (щоденно по 10 осіб);

• проведено індивідуальні психологічні (65 ос.) та юридичні консультації (22 ос.) та надано 132 інформаційні послуги (станом на 01.09.2015).

Проведена робота Київським молодіжним центром:

• 23.04.2015 взято участь у всеукраїнському форумі, присвяченому проблемам працевлаштування внутрішньо переміщених осіб. Надано пропозиції з питань законодавчого врегулювання означеного питання;

• 27.05.2015 проведено круглий стіл на тему: «Шляхи покращення механізмів просування інтересів молоді на ринку праці». В рамках заходу, спільно із представниками органів студентського самоврядування, обговорено питання удосконалення законодавчого регулювання державної молодіжної політики у сфері зайнятості, працевлаштування внутрішньо переселених осіб з числа молоді;

• протягом року постійно проводяться  навчальні заняття з комп’ютерної психодіагностики, курси ділової української мови, різноманітні тренінги та майстер-класи, які допомагають студентам здобути певні знання, вміння та навички  для пошуку роботи.  До заходів залучається студентська молодь, у т.ч. зі східних областей України та Криму.

Міграційна політика

У загальноосвітніх навчальних закладах м. Києва створені всі умови щодо здобуття дітьми мігрантів загальної середньої освіти. За потреби загальноосвітні навчальні заклади м. Києва мають можливість забезпечити дітей мігрантів підручниками російською, угорською, польською, румунською та іншими мовами.

У Києві діти мігрантів, біженців, іноземців, осіб без громадянства навчаються у загальноосвітніх навчальних закладах, зокрема таких: у СЗШ     № 224 - 5 дітей (2 – Азербайджан, 2 - Таджикистан, 1 - Китай), СЗШ  № 4 - 2 учні (Грузія), СЗШ № 128 - 3 учні (Росія), школа-інтернат № 14 - 2 учні (Узбекистан), СШ № 188 — 119 учнів (16 - Азербайджан, 1 - Німеччина, 5 - Узбекистан, 40 - Росія, 2 - роми, 6 - ізиди, 13 - Грузія, 11 - Вірменія, 1 - Франція, 1 - Сирія, 1 - Таджикистан, 3 - Молдова, 4 - Польща, 2 - Іран, 1 - Китай, 1 - Палестина, 4 - Пакистан, 1 - Сербія, 1 - В'єтнам, 1 - Казахстан, 1 - Італія, 1 - Білорусія, 1 - НР Бангладеш, 1 - асірієць), НВК «Домінанта» - 1 (Узбекистан), СШ № 65 - 1 (Пакистан), НВК № 176 - 2 (Куба).

Протягом навчального року з дітьми мігрантів та біженців проводиться планова робота щодо їх соціальної адаптації та налагодження стосунків між дітьми різних національностей. З метою вивчення мови, історії, культури та побуту українського народу організовуються тематичні екскурсії, проводиться індивідуальна робота з вивчення української мови. На заняттях з української мови в загальноосвітніх навчальних закладах використовуються методичні матеріали Організації Об'єднаних Націй в Україні "Пізнай, прийми і руку простягни".

Базовою школою для визначення рівня володіння українською мовою осіб, які подають клопотання про прийняття громадянства України, визначено школу № 73 з поглибленим вивченням української мови, літератури та українознавства.

З метою виховання толерантності в загальноосвітніх навчальних закладах щороку проводиться низка заходів, зокрема таких:

- у вересні – заходи з відзначення Європейського дня мов;

- у листопаді в рамках відзначення Міжнародного дня толерантності на базі Ліцею міжнародних відносин № 51 було проведено Міжнародний форум  «Сучасному навчальному закладу – культуру толерантності»;

 - у СШ № 188, де навчаються діти різних національностей, налагоджено тісну співпрацю з Конгресом азербайджанців України в місті Києві, українсько- азербайджанським освітнім, науково-культурним, спортивним Центром імені Гейдара Алієва; працює Клуб інтернаціональної дружби «Барвистий світ» та гурток азербайджанської мови «Хаят»; проводиться загальношкільний «День Толерантності», фестиваль «Ми діти різних народів, та об'єднала нас Україна», конкурс малюнків «Ми різні - ми єдині!»;

- щороку в рамках відзначення Дня Європи в Україні проводиться загальноміський конкурс-фестиваль "Діалог держав: партнерство в освіті". У фестивалі команди учнів від 10 районів міста Києва презентують сценічні виступи, які відображають знання історії й культурних традицій країн-партнерів.

         

Перейти до спискуВерсiя для друку