Головна  →  Новини  →  27 червня 2017

Школярі Києва у новий навчальний рік підуть із електронними підручниками

Школярі Києва у новий навчальний рік підуть із електронними підручниками

Департамент освіти і науки, молоді та спорту реагуючи на публікації інформаційного ресурсу «КиевVласть» від 22.06.2017 «Администрация Кличко истратит миллионы на устаревшие гаджеты для школьников» та від 23.06.2017 «Департамент образования КГГА закупает учебники по цене игровых компьютеров» інформує.

Минулого року вперше учні 5-х класів 13 загальноосвітніх навчальних закладів міста Києва (у тому числі, 3-х шкіл-інтернатів для дітей з порушенням зору) почали використовувати у навчально-виховному процесі «електронні підручники», що міська влада закупила на суму майже 5 млн.грн.

Цього року Київська міська влада запланувало й надалі впроваджувати електронні підручники в школах столиці, на що бюджетом було передбачено вдвічі більше коштів: 10 млн. грн. на закупівлю «Електронних підручників» для 5 класів 33 шкіл столиці, з них для 13 шкіл, що були в минулому році в пілотному проекті та ще 20 шкіл, що долучились до проекту у цьому році, а також 186 тисяч грн. для закупівлі програмного забезпечення «Електронний підручник» для навчальної програми 6-го класу.

Але електронний підручник – це не «просто залізо», а сучасний мультимедійний пристрій, головне у якому – програмне забезпечення, яке дозволяє працювати саме із підручником.

Осі три ключові позиції, які лежать у фундаменті майбутніх електронних шкільних підручників.

По-перше, електронний підручник – це не просто пристрій, на який завантажено сканкопії книг, підручників та іншої інформації, а універсальний мультимедійний засіб навчання, що дозволяє:

(а) навчатися за програмами різних предметів, використовуючи усього один пристрій замість портфелю із книгами,

(б) продемонструвати яскраву наочність, запропонувати різні цікаві динамічні види роботи, проводити практичні заняття з предметів природничо-математичного спрямування, навчатись за сучасним методом «Проектів», переглянути навчальні фільми, відеосюжети, відеозаписи дослідів, виявити рівень знань та умінь учнів.

Відповідно, пристрій повинен працювати на сучасному ліцензійному програмному забезпеченні, а також працювати у локальній мережі (наприклад підчас уроку). Такі можливості, наразі, надає Microsoft Windows 10 Ukrainian Education.

Для повноцінної роботи дітей на пристрої повинне бути встановлено також пакет офісних програм Microsoft  Office (word, excel, powerpoint).

Вартість такого пакету ПО складає близько 15% вартості усього «електронного підручника».

По-друге, спеціалізоване інстальоване навчальне програмне забезпечення «Електронні підручники» складається, наразі, з 14 предметів, де кожен мультимедійний підручник має відповідний гриф Міністерства освіти і науки України або схвалений для використання у загальноосвітніх навчальних закладах.

Ну і по- третє, загальна вартість електронного підручника, на закупівлю яких оголошено тендер, складає близько 13 000 грн. Вона сформована виходячи з таких вимог:

-                       спеціалізований пристрій повинен мати захист класу Ip41, що має протиударну дію та захищає гаджет від попадання зовнішніх твердих предметів або води всередину корпусу. Середній термін життя такого пристрою з захистом складає 3-4 роки (до прикладу, за нормативами середній термін життя звичайного пристрою в учбовому процесі - 6 місяців);

-                        на пристрій має бути встановлена сучасна операційна система та проінстальоване відповідне мультимедійне програмне забезпечення.

Тож, для уникнення можливості для корупції під час проведення такої закупівлі у одного постачальника – тобто для максимально прозорого придбання сучасної та якісної техніки – Департаментом створено було робочу групу з розробки технічного завдання на закупівлю електронних підручників, до якої окрім освітян, що в минулому році брали участь у пілотному проекті, також ввійшли науковці та спеціалісти в IT-сфері (Наказ Департаменту освіти і науки, молоді та спорту №562 від 29.05.2017).

Крім того, відповідно до законодавства України, перед затвердженням документації був проведений обов’язковий моніторинг ринкових пропозицій та відповідно до них сформована оптимальна ціна товару, що буде придбано на тендері.

Наразі оголошено тендер щодо закупівлі «Електронних підручників» на порталі Державних закупівель «Prozzoro», де розміщено у відкритому доступі усю технічну документацію.

Нагадуємо, що учасники тендеру мають право в Антимонопольному комітеті України оскаржити як технічну документацію, так і результати самого тендеру, у спосіб та терміни, визначені чинним законодавством України.

Перейти до спискуВерсiя для друку