Головна  →  Новини  →  24 липня 2017

Літня наукова експедиція учнів Київської МАН

Літня наукова експедиція учнів Київської МАН

З 26-го червня по 5-те липня вже вдруге на славній Богуславщині працювала літня наукова експедиція учнів відділення наук про Землю Київської МАН. Робота експедиції відбувалася на базі гідролого-гідрохімічного стаціонару Київського національного університету імені Тараса Шевченка, розташованого на мальовничих околицях  міста Богуслав.

Діяльність експедиції включала як польові дослідження, так і камеральні роботи, а також екскурсійну програму для ознайомлення з роботою ряду промислових підприємств міста, його історією та визначними пам’ятками.

Розпочались польові роботи з нівелювання гідрологічного створу на р. Рось (м. Богуслав). Наступим кроком вивчення гідрологічного режиму Росі були промірні роботи русла річки. Учні Київської МАН спільно зі студентами географічного факультету КНУ імені Тараса Шевченка під керівництвом  викладача факультету, кандидата географічних наук Чорноморець Юлії Олександрівни вимірювали глибину русла річки та нівелювали відповідний гідрологічний створ.

Під час камеральної обробки результатів, отриманих в результаті проведених робіт, були побудовані поперечні перерізи гідрологічного поста р. Рось  – м. Богуслав.

Курс польової гідрологічної практики завершувався роботою в гідрохімічній лабораторії, де визначались деякі показники хімічного складу води р. Рось.

Метеорологічна практика включала відвідування метеорологічного посту в с. Михайлівка Богуславського району. Було оглянуто обладнання, що дозволяє отримувати повну картину метеорологічної ситуації на даній території. Результати спостережень щоденно відправляються в Центральну геофізичну обсерваторію ДСНС України.

Під час геологічної практики учні працювали у геологічних кар'єрах, вивчаючи четвертинні відклади та поклади гранітів. Вони зібрали колекції різноманітних мінералів та гірських порід.

Під час екскурсійної програми діти ознайомились з роботою очисних споруд міста, організацією виробництва та продукцією суконної фабрики. Вразило столичних гостей надзвичайно цікаве історичне минуле Богуславщини та відомі  постаті – вихідці з цього краю.

МАНівці підготували цікаві дослідження про фізико-географічну характеристику Богуславського району та представили їх на засіданні круглого столу, що відбувся на березі Росі 3 липня.

За час занять в науковій експедиції відділення наук про Землю Київської МАН юні науковці отримали  практичні навички і засвоїли основні положення знань, набутих на теоретичних заняттях секцій  географії та ландшафтознавства, метеорології та кліматології, геології, геохімії та мінералогії, гідрології.

Після закінчення занять у літній наукової експедиції юні науковці  написали  звіти про свою роботу та захистили їх.

Перейти до спискуВерсiя для друку