Головна  →  Новини  →  4 липня 2018

Ганна Старостенко: «Новий механізм фінансування дитсадків сприятиме створенню додаткових місць для дошкільнят у столиці»

Ганна Старостенко: «Новий механізм фінансування дитсадків сприятиме створенню додаткових місць для дошкільнят у столиці»

Київська міська влада спільно із міжнародними експертами підготувала проект рішення, що дозволить місту закуповувати освітню послугу у садочках будь-якої форми власності. Це розширить можливості вибору для батьків, а отже спрятиме скороченню черги у комунальні садочки столиці. Про це повідомила голова постійної комісії Київради з питань освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту Ганна Старостенко під час прямого ефіру на радіо «Голос столиці».

«Із 2014 року було здійснено комплекс заходів із подолання черги у 15 тисяч дітей, що нам дісталася у спадок. Відтоді було здійснено комплексну роботу, завдяки чому ми змогли скоротити її у 5 разів! Сьогодні першочергового зарахування потребують 3 тисячі дошкільнят. Цей комплекс заходів включає у себе будівництво нових садочків, реконструкцію занедбаних будівель дитсадків, відновлення непрацюючих груп, залучення інвестиційних коштів, вдосконалення системи електронного запису тощо. Наразі ми плануємо впровадити новий механізм фінансування дошкільних закладів столиці, що має на меті розширити можливості для батьків вибору садочку для своєї дитини», – повідомила Ганна Старостенко.

Вона також додала, що протягом менш ніж чотирьох років було збудовано 6 нових закладів освіти та реконструйовано ще 12 будівель. Окрім цього, у діючих садочках відновлено 257 груп, що дорівнює 21 закладу дошкільної освіти.

«Завдяки такій системній роботі у Києві було створено більше 12 тис. нових місць для дошкільнят. Але ми не зупиняємося на досягнутому і пропонуємо взяти на озброєння перевірену європейську практику застосування механізму «Гроші ходять за дитиною», що дозволить ввести базовий фінансовий норматив – розраховану вартість перебування дитини у комунальному закладі освіти, яку місто зможе направити у дошкільний заклад незалежно від його форми власності. Це дозволить зменшити черги до закладів дошкільної освіти, а також завдяки конкуренції покращить надання освітньої послуги у дитячих садках», – резюмувала голова постійної комісії.

За її словами, навіть у разі прийняття проекту рішення місто не зменшить темпи роботи з розширення мережі комунальних закладів освіти до повної ліквідації черги. Так, цьогоріч планується відкрити понад 2200 додаткових місць за рахунок відкриття 8 нових садочків, а також відновлення роботи 59 груп у працюючих ЗДО на 1185 місць.

Зазначимо, що проект рішення розроблено у загальному контексті реформування освіти України. У разі прийняття Київрадою механізм «Гроші ходять за дитиною» може запрацювати вже із січня 2019 року.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку