Головна  →  Новини  →  17 серпня 2018

Серпнева конференція педагогічних працівників 2018. Система освіти міста Києва

Серпнева конференція педагогічних працівників 2018. Система освіти міста Києва

З метою впровадження Нової української школи, підбиття підсумків роботи за 2017/2018 навчальний рік, визначення стратегічних напрямів розвитку системи освіти міста  Києва у 2018/2019  навчальному році, та з метою відзначення у 2018 році 100-річчя від дня народження Василя Сухомлинського, для керівників закладів освіти, педагогічних, науково-педагогічних працівників 22 серпня 2018 року о 13.00 у Колонній залі Київської міської державної адміністрації відбудеться традиційна Серпнева конференція педагогічних, науково-педагогічних працівників міста Києва  за участі Л. Гриневич – Міністра освіти і науки України, Ольги Сухомлинської – доньки видатного українського педагога Василя Сухомлинського.

 Основні показники бюджету 2018 року по галузі «Освіта».

Традиційно бюджет галузі «Освіта» зростає. Так, у 2018 році бюджет м. Києва по галузі “Освіта” затверджено у сумі 13,0 млрд. грн., що на 25,8% (2,7 млрд. грн.) більше ніж було використано у 2017 році. Щорічно бюджет галузі «Освіта» підвищується в середньому на 26,5%.

Будівництво та реконструкція.

До нового навчального року заплановано відкрити:

-       ЗЗСО № 334 (вул. Бажана, 34-а) у Дарницькому районі. Замовник будівництва – КП «Житлоінвестбуд - УКБ» - 360 місць;

-       реконструйований ЗДО № 260 (просп. Оболонський, 12-б) у Оболонському районі. Замовник будівництва Оболонська РДА - 260 місць.

 До кінця 2018 року заплановано:

-       завершити реконструкцію з добудовою загальноосвітньої школи № 23 (вул. Путивльська, 35, с. Биківня) у Деснянському районі. Замовник будівництва – Деснянська  РДА;

-       завершити будівництво другого пускового комплексу розширення школи            № 151 (вул. Ліснича, 3) у Голосіївському районі. Замовник будівництва – Голосіївська РДА.

-       відкрити після реконструкції ЗДО № 658 (просп. 40-річчя Жовтня (Голосіївський), 94/96) у Голосіївському районі. Замовник будівництва – Голосіївська РДА – 95 місць; ЗДО № 593 (вул. Макіївська, 9) у Оболонському районі. Замовник будівництва – Оболонська  РДА - 220 місць; ЗДО № 652 (вул. Волго-Донська, 21-а) у Дарницькому районі. Замовник будівництва – КП «Спецжитлофонд» - 220 місць; ЗДО № 48 (вул. Анрі Барбюса, 5-а) у Печерському районі. Замовник будівництва – Печерська  РДА – 35 місць.

Уже відкрито:

-       реконструйований ЗДО № 179 (вул. Якуба Коласа, 19-а) із проектною потужністю 12 груп 220 місць.

-       прибудову ЗДО № 486 (вул. Маршала Гречка, 20-д) у Подільському районі. Замовник будівництва – Подільська  РДА – 40 місць;

-       новозбудований ЗДО № 315 (вул. Княжий Затон, 12-б) у Дарницькому районі. Замовник будівництва – КП «Житлоінвестбуд - УКБ» - 280 місць.

 У 2018 році планується здійснити будівництво та реконструкцію 11 закладів освіти комунальної форми власності, з них: 3 заклади загальної середньої освіти (будівництво - 1 об’єкт, реконструкція – 1 об’єкт, прибудова - 1 об’єкт) та 8 закладів дошкільної освіти (будівництво - 1 об’єкт, реконструкція – 7 об’єктів). Також буде відкрито 2 ЗЗСО та 5 ЗДО приватної форми власності.

Загалом у 2018 році буде введено в дію (будівництво та реконструкція) 18 закладів освіти комунальної та приватної форми власності.

Нова Українська школа.

1 вересня близько 34 тисяч першокласників розпочнуть навчання в Новій Українській школі.

Цього року на створення нового освітнього простору держава виділила столиці 53, 3 млн. грн., зі свого боку Київська міська влада виділила більше 150 млн. грн. що у 6,5 раз більше ніж передбачено Постановою КМУ.

Київ – єдиний регіон в Україні, який виділив найбільше коштів саме на впровадження Нової української школи. Відповідно в середньому по місту на кожного першачка виділено 6,3 тисяч гривень.

За державні та міські кошти закуповуються дидактичні матеріали, меблі-трансформери, комп’ютерне та мультимедійне обладнання, проводяться ремонти у приміщеннях класів, де будуть навчатись першачки. Наша мета щоб кожен першокласник отримав нову парту, а вчитель – сучасне робоче місце.

Для Нової української школи державний та міський бюджет становить понад 200 млн. грн.

 Загальноміські освітні програми.

Традиційно міською владою для закладів освіти м. Києва виділено фінансування до нового навчального року понад 1,0 млрд. грн. на виконання 12 загальноміських освітніх програм.

 Дріб’язок.

У 2018 році продовжуємо забезпечувати заклади освіти побутовими товарами, господарським інвентарем та інструментами, посудом, канцелярським приладдям, іншим дріб’язком. На зазначені цілі передбачено видатки у сумі 103,4 млн. грн.

Освітня субвенція.

У 2018 році з Державного бюджету України виділено освітню субвенцію для оплати праці педагогічним працівникам закладів загальної середньої, професійно-технічної та вищої освіти І-ІІ рівнів акредитації у сумі 2,9 млрд. грн. При цьому, державою не забезпечено потребу в коштах на виплату заробітної плати на суму 865,0 млн. грн.

У 2018 році для закладів освіти м. Києва з державного бюджету передбачений розподіл коштів освітньої субвенції для придбання засобів навчання та навчального обладнання за напрямами, визначеними зазначеною постановою, у сумі 47,7 млн. грн.

Для забезпечення інклюзивного навчання у 2018 році у закладах освіти   м. Києва передбачена освітня субвенція у сумі 29,8 млн. грн.

Передача державних вищих навчальних закладів І—ІІ рівнів акредитації:

У 2018 році Департаменту освіти і науки передані 12 державних вищих навчальних закладів І—ІІ рівня акредитації без передачі відповідних ресурсів державного бюджету на утримання цих закладів. Навантаження на бюджет м. Києва складає 192,0 млн. грн.   

Підвищення заробітної плати у 2018 році.

З 1 січня 2018 року відповідно до постанови Уряду передбачено збільшення розміру надбавки за престижність праці до 30% посадового окладу (ставки заробітної плати) керівникам закладів загальної середньої освіти, їх заступникам та учителям (у 2017 році виплачувалась у розмірі 20%).

 

Дошкільна освіта.

З  2014  року загальна черга дітей віком від 1 до 6 років зменшилася у 3,5 рази; а черга дітей віком від 3 до 5 років – у 6 разів. Сьогодні у черзі на зарахування до закладів дошкільної освіти перебуває 3,2 тис. дітей від 3 до 5 років.

 

Громаді міста Києва повернено дев`ять садочків, які використовувалися тривалий час не за призначенням.

 

У 2018 році передбачається створити додатково 2225 місць у закладах дошкільної освіти столиці. Наразі відновлено 1615 місць, близько 73% від запланованого.

 

У новому навчальному році стартує ще один важливий проект – оновлення ігрових майданчиків у дитячих садочках.

 

Для дітей з особливими освітніми потребами у новому навчальному році заплановано відкрити більше 10 інклюзивних груп та збільшити кількість таких дітей до 150 осіб.

Загальна середня освіта.

До 1-х класів вже зараховано понад 33 тис. учнів, сформовано 1140 перших класів. Організовано та проведено навчальні тренінги для 1,5 тис. учителів початкових класів, які викладатимуть у 2018-2019 навчальному році в 1-х класах.

Школи Києва готові до впровадження державного стандарту початкової освіти Нової української школи.

Батьківські збори по новому.

Виявили основні складові моделі ефективної організації батьківських зборів: нові форми комунікації, використання ілюстративного матеріалу, тематичні зустрічі, невимушена атмосфера, обговорення питань і спільне прий­няття рішення. Започатковано педагогічний фестиваль «Освітній Хакатон».

Інклюзивна та спеціальна освіта.

У 92 закладах загальної середньої освіти заплановано відкрити 331 інклюзивний клас (700 учнів), 160 асистентів вчителів. У 23 закладах загальної середньої освіти – 90 спеціальних класів для 1000 учнів з особливими освітніми потребами.

Позашкільна освіта.

Працює 41 заклад позашкільної освіти комунальної форми власності У 2018 році відкрито Центр позашкільної освіти Дарницького району. Із загальної кількості закладів позашкільної освіти 32 заклади є профільними, 9 комплексними.

Позашкільною освітою в місті Києві охоплено близько 76 тисяч вихованців (28 % від загальної кількості учнів міста Києва), які відвідують майже 5000 гуртків. У закладах позашкільної освіти на постійній основі працює понад 1800 педагогічних працівників.

Основні завдання позашкільної освіти спрямовані на виховання громадянина України; вільний розвиток особистості та формування соціально-громадського досвіду; задоволення потреб вихованців, учнів і слухачів у професійному самовизначенні і творчій самореалізації; пошук, розвиток та підтримка здібних, обдарованих і талановитих дітей; створення умов для творчого, інтелектуального, духовного і фізичного розвитку вихованців, учнів і слухачів, тощо.

На державному рівні створено юридичне підґрунтя для розвитку позашкільної освіти: визначено позашкільну освіту як складову системи освіти, закріплено можливість визнання та врахування результатів навчання в закладах позашкільної освіти, закріплено фінансову і академічну автономію закладів позашкільної освіти. Це дає можливість переходу на нові моделі позашкільної освіти, до діяльності на принципах гнучкості, динамічності, відкритості та максимальної доступності.

Професійна (професійно-технічна) освіта.

Столична професійно-технічна освіта – вдалий життєвий старт для молодих громадян столиці.

Розпочато:

-       упровадження процедури регіонального замовлення  на підготовку робітничих кадрів та молодших спеціалістів;

-       процес передачі на регіональний рівень майнових цілісних комплексів закладів  професійної (професійно-технічної) освіти. Оформлено документацію 13 державних закладів професійної (професійно-технічної) освіти для здійснення передачі цілісних майнових комплексів навчальних закладів до комунальної власності. МОНУ опрацьовані пакети документів 11 державних закладів професійної (професійно-технічної) освіти та передані до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України для прийняття рішення Кабінету Міністрів України щодо передачі з державної власності до комунальної власності територіальної громади міста цілісних майнових комплексів. Документи 2-х закладів опрацьовуються Міністерством освіти і науки України;

-       оптимізація професій, за якими здійснюється здобуття професійної освіти і навчання в закладах професійної (професійно-технічної) освіти та оптимізації закладів освіти з врахуванням потреб ринку праці міста Києва;

-       радикальна модернізація матеріально-технічного забезпечення закладів професійної (професійно-технічної) освіти з врахуванням новітніх технологій;

-       фінансування закладів професійної (професійно-технічної) освіти. Всього - 535 629,6 тис. грн. Додатково з бюджету виділено 25 695,7 тис. грн. для формування освітнього простору з них: придбання обладнання – 19274,4 тис. грн,  придбання первинного робочого інструменту та спецодягу (кошти виділено вперше за остання 10 років) – 6 421,3 тис. грн.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку