Головна  →  Новини  →  25 квітня 2019

Валентин Мондриївський про харчування у школах: «Київські учні отримали право вибору»

Валентин Мондриївський про харчування у школах: «Київські учні отримали право вибору»

Наявна система харчування у школах недосконала і потребує реформування. Із пілотним проектом «Мультипрофільне харчування» київські школярі отримали право вільно вибирати, що їсти, а школи – оновлену організацію самого процесу. Цей проект здійснюється за принципом «шведського столу» і впроваджений вже у третій школі Києва. У спеціалізованій школі № 88 Печерського району за участю заступника голови КМДА Валентина Мондриївського представили новий формат харчування, який націлений на реформування системи загалом.

«Жодних додаткових коштів на впровадження пілотного проекту із міського бюджету не виділялося. Різноманітність та збалансованість харчування комунальному підприємству, яке забезпечує харчування, вдалося досягти завдяки різниці у кількості порцій та їхній вазі. Це дозволяє урізноманітнити раціон дітей та забезпечити їм не лише корисну, а й смачну їжу», – зауважив Валентин Мондриївський.

Такий принцип подачі їжі виховує культуру харчування у дітей. До меню обов’язково входять декілька видів овочів, фруктів, м’ясні та рибні вироби, кілька видів напоїв, хлібобулочні вироби, млинці, йогурт, суп та кілька видів гарнірів. Вартість шкільного харчування за принципом «шведський стіл» для міського бюджету не перевищує середньої ціни безкоштовного гарячого сніданку для школярів у Печерському районі — 16 грн 25 коп.

«Наша мета, щоб у дітей з’явилося бажання їсти у шкільних їдальнях. І головне – це має бути смачно. Із самого дитинства необхідно виховувати культуру харчування, і освітні заклади у цьому грають одну з головних ролей. Починаючи від запахів у шкільних їдальнях і закінчуючи різноманітністю страв. «Мультипрофільне харчування» – це лише один із кроків на шляху зміни цілої системи харчування, яка формувалася десятиріччями», – резюмував заступник голови КМДА.

Щодня поряд із їдальнею буде інформаційний стенд, де батьки та діти зможуть ознайомитися з меню.

Місто рішуче налаштовано зробити шкільне харчування більш якісним.

фото

Перейти до спискуВерсiя для друку