Головна  →  Новини  →  5 вересня 2019

З турботою про майбутнє: правила переходу через дорогу

З турботою про майбутнє: правила переходу через дорогу

Шановні батьки!

У швидкому темпі життя міста просимо вас пам'ятати про найважливіше - життя та здоров'я ваших дітей. 

Присвятіть окрему прогулянку правилам переходу через дорогу: перевірте, чи правильно ваша дитина їх розуміє, чи вміє використовувати ці знання в реальних дорожніх ситуаціях. Для цього потренуйтесь разом переходити по пішохідному переходу через проїзну частину з однобічним і двобічним рухом, через регульоване і нерегульоване перехрестя.

Пройдіть разом з дитиною по звичному для нього маршруту в школу й назад. Поговоріть про те, чому дуже важливо ходити однією й тією ж дорогою. Зверніть увагу дитини на всі небезпеки й приховані «пастки», які можуть підстерігати його на шляху. Продумайте маршрут так, щоб він став більш безпечним.

Поради батькам

Намалюйте на папері маршрут, яким ваша дитина повинна йти до школи. Можна виконати малюнок у вигляді карти, тим самим, вносячи елементи гри. Пройдіть з дитиною по намальованому маршруту, розповідаючи, яка небезпека може чекати школяра. Поясніть, через які перехрестя йти, що означають кольори світлофорів, звідки можуть зненацька виїхати автомобілі, за якими ознаками розрізнити автомобілі, яким дозволяється рух на червоний сигнал світлофора і таке інше.

 

Для безпечного переходу дітей через дорогу

Спочатку знайдіть найбільш безпечне місце для переходу.

Коментар: саме «знайти»! Головне – перейти не тільки «у встановленому місці» (не завжди поруч є «зебра» або знак), а в місці  відмінного огляду: не біля поворотів, з яких можуть вискочити автомобілі; якнайдалі від стоячих транспортних засобів і інших перешкод огляду.

Стійте на тротуарі біля узбіччя (проїзної частини).

Коментар: обов'язково «стійте»! Завжди потрібна зупинка, пауза для спостереження й оцінки обстановки. Ніколи не виходьте, не вибігайте «з ходу»! 

Озирнитіся або прислухайтеся – чи немає автомобілів.

Коментар: «озирніться» – поверніть голову і ліворуч і праворуч та пам’ятайте, що автомобіль може бути ПРИХОВАНИЙ від пішохода.

Якщо ви бачите автомобіль, що наближається – дайте йому проїхати. ЗНОВУ ПОДИВІТЬСЯ У ВСІ БОКИ. 

Якщо поблизу немає автомобілів - переходьте дорогу під прямим кутом. Немає поблизу означає, що немаємні тих, що наближаються, ні проїхали, ні стоять. НІЩО НЕ ЗАВАЖАЄ ОГЛЯДУ Й НЕ ЗАГРОЖУЄ ЖИТТЮ.

Продовжуйте уважно дивитися  й прислухатися, поки не перейшли дорогу.

Коментар: дивитися на ліво та право при переході треба неодноразово, адже ситуація може змінитися: автомобіль, що рухається прямо, може зненацька повернути або в нього можуть відмовити гальма.

 

Варто відзначити, що вивчення ПДР так само необхідне, як і вивчення основних предметів (математики, української мови). Адже безпека життя наших дітей важлива не менше показника їх інтелектуального розвитку, а набагато значніша.

Безпека життя наших дітей – головне й першорядне завдання дорослих. У сучасній ситуації стає особливо небезпечно маленькому пішоходові перебувати на дорозі. Кількість транспортних засобів збільшується день у день, а їх власники не усвідомлюють усієї відповідальності за те, що відбувається на дорозі. Пішоходові в цьому випадку залишається бути особливо уважним, виходячи на дорогу. Ми, пішоходи, повинні бути підготовані до різних ситуацій. Тому виховувати навички безпечної поведінки на дорозі необхідно з дитинства.

Навчаючи дитину Правилам дорожнього руху, дорослий повинен сам чітко уявляти, чому потрібно вчити і як це зробити більш ефективно. Він сам повинен добре орієнтуватися в дорожніх ситуаціях. Тому треба не лише заздалегідь проаналізувати свій життєвий досвід, але й вивчити необхідну літературу за темою «Правила дорожнього руху».

Те, чому й, головне, як добре ми навчимо дитину, які навички безпечної поведінки на вулиці прищепимо їй, буде оберігати її все життя. 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку