Головна  →  Новини  →  12 лютого 2021

Кава з Освітніми Амбасадорками Київської МАН

Кава з Освітніми Амбасадорками Київської  МАН

Цикл календарних зимових свят уже закінчився, але у Київській МАН тривають! 17 січня ми відзначали Всесвітній день юного винахідника, а 11 лютого Міжнародний день дівчат і жінок у науці. У рамках цього, 10лютого  в освітньому центрі для молоді dialog hub  відбулась зустріч із Освітніми Амбасадорками Київської Малої академії наук.   

Зустріч почалась з привітання директорки Київської МАН Ірини Поліщук, яка поділилась своєю історію досягнень в науці та житті. Пані Ірина підкреслила, що щаслива очолювати заклад, який відкриває молоді можливості самореалізації та втілення мрій.

Далі розмова йшла про історії дівчат, їхні перші кроки у науці, мрії та сподівання. Анна Гусак розповіла, що полюбила хімію у 8-му класі. А до наукових досліджень її привели Київська МАН та, на жаль, проблема з алергією, з якою стикається сьогодні практично кожний. Однією з причин цього є незадовільний стан питної води.  Запропоновані Анною технології дають можливість розв’язання проблеми очищення води від шкідливих домішок та забруднення, що є  надзвичайно актуальним як для України, так і в глобальному масштабі.  Дарія Войтюк з дитинства бачила себе правоохоронницею. Зустріч з викладачкою Юридичного ліцею Національної академії внутрішніх справ, що розповіла їй про КМАН, направила її мрії в сторону досліджень в галузі юриспруденції. Сьогодні вона займається проєктом впровадження в Україні практики вирішення судових спорів за допомогою медіації.  Євгенія Анастасія Рудик згадувала свій досвід участі в міжнародних конференціях та виставках, презентації своїх досліджень англійською мовою. А Еміне Аджиєва  почала досліджувати історії кримськотатарської духовної спадщини вже у 5-му класі та представляла свої роботи на Конкурсі-захисті учнівських робіт вихованців МАН поза конкурсною програмою, бо участь у ньому беруть починаючи з 8-го класу. Всі дівчата говорили про те, що спочатку не були впевнені у собі своїх силах. Та наважившись зробити перші кроки, отримавши перші здобутки, відчули задоволення, натхнення та бажання йти далі.

Для всіх учасників заходу як в студії, так і за її межами було цікаво ознайомитись з результатами опитувань "Дівчата в STEM" й "Гендерний баланс у сфері управління",які представила Карина Людоговська, соціологиня проєкту U-Report Ukraine. Дослідження показали, що займатися дівчата можуть будь-якими науками, а все решта просто упередження й стереотипи.

Сюрпризом для дівчат-амбасадорок було дізнатись, що Ольга Ольхова, доцентка кафедри журналістики, КНУ ім. Т. Шевченко. керівниця відділення суспільних комунікацій Київської МАН, не тільки жінка з науки, а ще й відома поетеса, в якої нещодавно вийшла збірка «Русла Зап’ясть»! А авторські вірші  пані Ольги стали родзинкою зустрічі. Приємною несподіванкою було те, що й пані Карина, й пані Ольга в шкільні роки  теж займались у Малій академії наук.

Не зважаючи на те, що розмова стосувалась важливих речей, атмосфера зустрічі була теплою, легкою, щирою, дружньою. Всі учасниці зустрічі показали, що дівчина або жінка може займатись науковими дослідженнями, розв’язувати складні питання, займати різні посади і бути при цьому привабливою, яскравою, мінливою. Головне - не зраджувати собі!

Треба вірити в себе і тоді успіхи не заставлять себе чекати! Коли впевнено йдеш до своєї мети, то двері відкриваються там, де здавалось є лише стіни!

Модераторкою заходу була Інеса Пустовалова, практична психологиня, керівниця Школи фасілітаційних практик  Київської МАН, засновниця проєкту «Освітні Амбасадорки – дівчата-лідерки в науці, освіті та професіях».

Відвідати «смачної» віртуальної кави з нашими амбасадорками  ви можете за посиланням: http://bit.ly/3aUE04g   

Перейти до спискуВерсiя для друку