Головна  →  Новини  →  31 травня 2024

У столиці створили психолого-консультативну групу з кризового реагування в системі освіти

У столиці створили психолого-консультативну групу з кризового реагування в системі освіти

У березні 2022 року роботу закладів освіти почали із психоемоційної підтримки та згуртування освітніх колективів, які з перших днів повномасштабного вторгнення психологічно та соціально підтримували громаду Києва. Про це розповіла директорка Департаменту освіти і науки КМДА Олена Фіданян під час Київського форуму ментальної стійкості.

«Ми мали продовжувати навчати дітей, підтримувати їх. Ми взяли на себе роль рятівників, психологів, друзів. Найважчим моментом був зв’язок із батьками, які мали власні історії... Весь страх і відчай ліг на мої плечі... Ми були на зв’язку 24/7. Я мусила бути сильною, адже вони потребували моєї підтримки, яка давала нам усім надію... І коли я вийшла зі стану рятівника та психолога, усвідомила, що втратила свій ресурс, свою енергію. Я вигоріла», – поділилася спогадами однієї вчительки-психолога директорка Департаменту.

Вона зазначила, що розуміючи, що під час війни освітяни, діти та їхні батьки особливо потребують підтримки, ще в перші місяці повномасштабного вторгнення Департамент освіти і науки почав розробку моделі психологічної допомоги учасників освітнього процесу разом із колегами з управління освіти Варшави.

«Уже в 2023 році 200 освітян з 20 пілотних шкіл пройшли навчання як в Україні, так і в Польщі. Наразі всі колективи шкіл мають основні знання з ментальної підтримки. А в програму підвищення кваліфікації введені модулі щодо психологічного супроводу та допомоги в закладах освіти», – повідомила Олена Фіданян.

Також директорка Департаменту додала, що у квітні 2024 року Київська міська рада прийняла рішення про створення психолого-консультативної групи з кризового реагування в системі освіти. Ця група вже працює під час кризових ситуацій з учасниками освітнього процесу.

«Ми напрацювали кілька успішних кейсів підготовки кризових психологів-освітян і будемо продовжувати цю роботу у співпраці з іншими структурними підрозділами КМДА. Адже ментальна підтримка, відновлення та розвантаження дітей і дорослих – це спільнодія широкого кола фахівців із різних сфер», – зазначила Олена Фіданян.

Нагадаємо, у столичній мерії відбувся Київський форум ментальної стійкості, під час якого презентували результати опитування щодо ментального здоров’я. Так, участь в опитуванні, що проходило в застосунку Київ Цифровий, взяли 82 тисячі містян.

Перейти до спискуВерсiя для друку